Investorer bør være skeptiske over for køkkener på børsen

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet kan fint holde armene nede i forhold til en notering af TCM Group.

Per Hansen, Nordnet. Fold sammen
Læs mere

Investorer bør finde deres skeptiske mine og sunde fornuft frem, når det kommer til børsnoteringen af køkkenproducenten TCM Group.

Ikke bare kan markedet vende, det bør også mane til eftertanke, at ejeren, kapitalfonden IK, kun har ejet selskabet i halvandet år.

»Uanset hvad, når nogen sælger noget videre, der er meget konjunkturfølsomt, relativt hurtigt, så vækker det stof til eftertanke,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

TCM Group, der ejer kendte køkkenmærker som Svane Køkkenet og Tvis Køkkener, har buldret frem under kapitalfondsejerskab de seneste år.

Omsætningen har de første ni måneder af 2017 - med 602 millioner kroner - langt oversteget omsætningen for hele sidste år. Og driftsresultatet er gået med.

»Vi har haft en tordnende fremgang i ejendomspriserne. Men spørgsmålet er, hvordan det langsigtede marked for en køkken- og badproducent er, hvis der kommer mere normale tilstande. Og der samtidigt kommer mere konkurrence.«

»Og hvad er det for nogle selskaber, man køber, når kapitalfonde har byttet bolsjer med hinanden, og den sidste sælger allerede efter små 20 måneder? Er det noget, der er interessant,« spørger Per Hansen retorisk.

Han understreger samtidigt, at historien for børsnoteringer af kapitalfondsejede selskaber har været hård i Danmark de sidste par år.

»Vi har kun to gode eksempler i nyere tid på, at der er værdi tilbage til nye aktionærer: Chr. Hansen og ISS.«

»I den anden grøft er OW Bunker, hvor nogle skulle have trykket en ekstremt risikabel forretning ud, og Matas, hvor man bare må sige, at der var intet tilbage, og så Nets,« siger Per Hansen.

Nu skal TCM Group afsøge mulighederne og melde ud, hvad man mener, man er værd.

»Man skal huske, at den pris, der bliver sat i en børsnotering, er den, sælger og hans rådgivere mener, kan bære.«

»Der vil nu komme en universel lovprisning af TDC Group og dets værdi fra sælger og sælgers rådgiver. Men det er marketingsmateriale,« siger Per Hansen.