Investorer ånder lettet op: Pundet stiger til højeste niveau i næsten to år

Premierminister Theresa May tabte endnu en gang afstemning om skilsmisseaftale med EU, hvilket finansmarkederne tog positivt imod.

Foto: Arkiv: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Velkommen til dit overblik over udviklingen på de finansielle markeder.

Pundet steg onsdag aften, efter at flertal i det britiske parlament stemte for at udelukke, at briterne kan forlade EU uden en aftale. 321 stemte for og 278 stemte imod.

Den umiddelbare reaktion var en styrkelse af pundet med to pct. i forhold til den amerikanske dollar, så et pund kostede 1,3342 dollar, fordi investorerne blev mere fortrøstningsfulde omkring, at et hårdt Brexit ikke bliver en realitet. Det var den største stigning siden april 2017.

Torsdag morgen er den positive stemning blev dæmpet en smule, men målt i danske kroner koster et pund 8,73 kroner, hvilket er det højeste niveau i knap to år.

»Selv om pundet stadigvæk ligger på det højeste niveau længe, forventes det at flyde ovenpå, nu hvor det værst tænkelige scenarie ser ud til at være undgået,« skriver Jasper Lawler, der er analysechef hos London Capital Group, i en kommentar.

Den britiske premierminister, Theresa May, har hidtil fastholdt, at Storbritannien forlader EU 29. marts. Men i kølvandet på torsdagens nederlag har regeringen foreslået at udskyde Brexit til 30. juni, hvis parlamentet senest 20. marts har godkendt skilsmisseaftalen med EU.

Spørgsmålet er så, om tredje gang bliver lykkens gang for Theresa May?

Vender vi blikket mod USA, så er der også optimisme at spore blandt investorerne. Onsdag klatrede de toneangivende indeks pænt op – godt hjulpet på vej af solide økonomiske data. S&P 500-indekset, der dækker 500 store amerikanske virksomheder, steg 0,7 pct. til indeks 2.811 og lukkede dermed i årets hidtil højeste kurs. Dow Jones-indekset lukkede 148,23 point højere i 25.703, mens Nasdaq-indekset avancerede 0,7 pct. ved at lukke i 7.643.

Det var især tech-aktierne – såsom Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet og Apple –, der steg til vejrs onsdag. Ifølge chefstrateg Quincy Krosby fra Prudential Financial er det som om, at investorerne allerede tager forskud på glæderne med udsigten til en mulig handelsaftale mellem USA og Kina.

»Bevægelserne indikerer, at en aftale kan være på vej i de kommende uger; måske ikke i slutningen af marts, men engang i den nærmeste fremtid,« siger Quincy Krosby til CNBC.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 8.00: Opgørelse over tyske forbrugerpriser i februar.
  • Kl. 13.30: Data for importpriser i USA i februar.
  • Kl. 13.30: Tal for nytilmeldte ledige i USA i uge 10 - est: 225k; tidl: 223k
  • Kl. 15.00: Salg af nye boliger i USA i januar - est: +0,2 pct.; tidl: +3,7 pct.

Virksomheder i fokus

  • Det tyske luftfartsselskab Lufthansa er torsdag morgen kommet med regnskab for 2018. Antallet af passagerer steg 1,9 pct. i februar.
  • Scandinavian Tobacco Group offentliggør kl. 08.30 regnskab for 2018. Selskabet venter organisk vækst på mere end fem procent.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: 0,0 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,2 pct.
Japans Nikkei 225: +0,2 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: 0,0 pct.
Tysklands DAX 30: -0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,1 pct.
Nasdaq: -0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.