Investeringsøkonom om TCM-debut: Skuffende og fesen udvikling

Investeringsøkonom Per Hansen. Fold sammen
Læs mere

De investorer, som valgte at deltage i børsnoteringen af køkkenvirksomheden TCM, måtte kigge langt efter den gevinst, der bør kendetegne førstedagen for en succesfuld børsentré.

Det er skuffende og viser, at prisen har været sat for højt, mener investeringsøkonom Per ,

Hansen fra Nordnet.

»Jeg synes ikke, at man kan kalde det et flop, men jeg synes da, det er skuffende og en lidt fesen udvikling,« siger Per Hansen til Ritzau Finans.

Aktierne i TCM blev i forbindelse med noteringen solgt for en pris på 98 kr. per styk, men efter at den kortvarigt var oppe at runde 99,50 kr., vendte den rundt og faldt helt ned til 95,50 kr. Siden har det fundet et leje omkring 97 kr.

Et tilsvarende billede kendetegnede børsnoteringen af Orphazyme for et par uger siden. Heller ikke den har været i stand til at holde tegningskursen på 80 kr. og handles nu omkring 78 kr.

At den kortsigtede gevinst udebliver, kalder Per Hansen for en »uskik, som vil gøre investorernes interesse for at være med fra start mindre«. Han mener, at der skal være plads til en kursstigning på 10 pct. på førstedagen for en børsnotering.

»Hvis man kigger på det over en årrække, så klarer de selskaber, som kommer på børsen, sig ikke bedre end de selskaber, som i forvejen var på børsen,« siger Per Hansen.

Det rejser spørgsmålet, hvorfor man så skal deltage, hvis der ikke bliver tilbudt en spredningsgevinst, når et selskab vælger at gå på børsen og få nye aktionærer ind. Så kan man ligeså godt købe nogle af de selskaber, som i forvejen er på børsen, ræsonnerer han.

»Når det er sådan, at Orphazyme bliver prisfastsat i den høje ende, og TCM starter i 98-99 og kører ned mod 95-96 eller noget i den stil, så må man bare sige, at prisen er for høj,« siger Per Hansen.

Frem til ved 13-tiden er der fredag handlet TCM-aktier for 117 mio. kr., hvor Carnegie og Danske Bank, som er to af emissionsbankerne ved børsnoteringen, står for et nettokøb af 89 pct. af aktierne.

Per Hansen vurderer på baggrund af kursudviklingen, at tegningskursen »måske var sat 10-14 pct. for højt«.

»I den henseende må man bare sige: Det er ikke bestået, det er altså ikke godt nok,« siger Per Hansen.

Han ser også en risiko for, at TCM bliver en aktie med lav likviditet på børsen, idet 93 pct. af selskabets aktiekapital ligger os den sælgende aktionær, Innovator International, samt ledelsen, bestyrelsen og de institutionelle investorer, som deltog ved aktiesalget.

De private investorer står tilbage med en ejerandel på kun 7 pct., hvilket ifølge Per Hansen er for lidt til at skabe en aktie med nok likviditet til at gøre den rigtigt interessant.

»Kombinationen at mange aktier, som ligger fast, en prisfastsættelse, som har været for høj, og en daglig høj aktieomsætning, som bliver moderat til lav - kan man vel næppe sige er tre ting, som alle sammen går i samme og den rigtige retning, at det her har været en stor succes,« vurderer Per Hansen.

Tidligere på året kom også Conferize og Greenmobility på børsen - dog lilleputbørsen First North - og begge aktier handles nu omkring tegningskursen.

»Overordnet må man sige, at det har været et skuffende år for de selskaber, som er kommet på børsen. For når man ikke kan holde trit med med de selskaber, som allerede er på børsen, hvorfor skal investorerne så ikke bare købe noget mere af det, der allerede er der, i stedet for at vente på det nye, spændende og spektakulære - det er der faktisk ingen grund til,« siger Per Hansen.

Han tvivler dog på, at kursudviklingen efter de seneste børsnoteringer får konsekvenser for fremtidige noteringer.

»Jeg ønsker på den ene side, at man altid skal lære af det, man lige har set. På den anden side er jeg også nødt til at sige, at jeg tror ikke, at det får nogen konsekvenser.«

»Markedet og investorerne har en meget kort hukommelse, og næste gang, der kommer et selskab, som gerne vil børsnoteres, så er man jo rigtigt gode til at fortælle historien om, hvorfor det lige nøjagtigt er her, du skal investere dine penge, og her du får et markedsafkast plus en risikopræmie lagt ovenpå,« siger Per Hansen.

/ritzau/FINANS