Investeringskæmper får løftet pegefinger af EU

Europa-Kommissionen har mandag afleveret en række klagepunkter til 13 af verdens største investeringsbanker samt et par handelsorganisationer på grund af mistanke om konkurrenceforvridende aktiviteter i forbindelse med derivathandel.

Klagepunkterne fra Kommissionen går på, at bankerne, som kontrollerer handelsorganisationerne ISDA (International Swaps and Derivates Assocoation) og Markit, i perioden 2006-2009 forhindrede Deutsche Börse og Chicago Mercantile Exchange i at involvere sig i fri derivathandel på det åbne marked.

Da de to handelsplatforme henvendte sig til Markit og ISDA for at rådføre sig om derivathandel, instruerede bankerne bag nemlig de to organisationer til udelukkende at udstede såkaldte over-the-counter-handler og ikke adgang til det åbne marked.

- Det ville være uacceptabelt, hvis bankerne kollektivt blokerede handler for at beskytte deres omsætning (...). Over-the-counter-handel er ikke blot dyrere for investorerne end fri handel, det er også kilde til systemiske risici, siger Joaquín Almunia, konkurrencekommisær hos Europa-Kommissionen, i en meddelelse.

De involverede banker er Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland og UBS.

/ritzau/FINANS