Investeringsgigant erstatter forvaltere med robotter

Verdens største forvalter er under et kraftigt pres på marginalerne. Nu håber BlackRock, at robotter vil være i stand til at foretage bedre investeringer.

BlackRock ansætter »investeringsrobotter« i stor stil. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Investeringsgiganten BlackRock går nu i gang med en større satsning på computere, som skal tage sig af aktieinvesteringer.

BlackRocks nye strategi tager udgangspunkt i, at det er vanskeligt for mennesker at slå markedet. Derfor vil robotterne tage over, og syv kapitalforvaltere og flere andre medarbejdere må forlade selskabet.

Det skriver Wall Street Journal med en anonym kilde i selskabet som kilde.

Selv om BlackRock anses for at være verdens største forvalter, har selskabet haltet bagefter konkurrenterne i de senere år. Det har medført, at flere kunder har trukket penge ud af fondet, skriver den amerikanske finansavis.

Dertil kommer, at BlackRock møder en øget konkurrence fra andre aktører efter en række fusionsforsøg i forvaltningsbranchen. Priserne i branchen er desuden under pres, fordi indeksfondene vokser.

Enhver ændring rummer en risiko

Det nye fokus på digitale løsninger kommer som en del af den nyansatte Mark Wisemans strategi.

Wiseman blev hentet til selskabet sidste år med henblik på at vende udviklingen i aktieforvaltningsafdelingen, og han kom fra jobbet som chef for en kæmpestor canadisk pensionsfond.

Under Wisemans ledelse skal BlackRock desuden ændre investeringsprofilen på nogle af sine fonde og i større grad fokusere på færre og billigere produkter. BlackRock arbejder også med nye analysesystemer, som kan indhente og bearbejde enorme mængder data og dermed få bedre indsigt i finansmarkederne.

Ændringerne betyder, at BlackRocks mindre investorer nu kan købe sig ind i fonde, der baserer sine prognoser på computeranalyser. Denne mulighed har hidtil været forbeholdt de store, institutionelle investorer, skriver Marketwatch.

Medlemmer af ledelsen i selskabet ser imidlertid en risiko ved de planlagte ændringer, idet store ændringer i et fonds mandat og personerne bag kan skræmme en del af de nuværende investorer væk.

Ledelsen tror imidlertid, at ændringerne vil kunne styrke BlackRocks position over for konkurrenterne og lønne sig i det lange løb, skriver Wall Street Journal.