Investeringsforeninger skrumpede efter SP-udtræk

SP-milliarderne trækkes ud af investeringsforeningerne, som i øvrigt har givet et afkast på aktier i omegnen af 20 procent i år, viser de seneste afkast.

Foto: Modelfoto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

Danskernes voldsomme lyst til at få finge i deres SP-penge er årsagen til, at investerngsforeningene skrumpede fra 701 til 694 milliarder kroner i juni. Faldet er nemlig sket uden de store bevægelser på børsmarkederne, oplyser Investeringsforeningsrådet.

Men SP-pengene har været placeret i investeringsforeningsbeviser, som bliver solgt i takt med, at danskerne skal have deres penge udbetalt.

"Dette medvirkede til et nettoudtræk af institutionelle penge i investeringsforeningerne på godt 14 milliarder kroner i juni," skriver investeringsforeningsrådet.

Bortset fra det store udtræk var holdt kurserne sig nogenlunde stabile. De fleste aktiemarkeder sluttede juni stort set uændret, og dermed endte de fleste aktieafdelinger med et afkast på mellem minus 2 og plus 2.

For obligationsafdelingene fortsatte renten ned i juni og gav obligationsinvestorerne kursgevinster oven i de løbende renteafkast. Den typisk danske obligationsafdelinger steg 0,8 procent på en måned, mens afdelingerne med udenlandske obligationer generelt gjorde det lidt bedre.

Siden årsskiftet er aktieafdelingerne generelt steget i omegnen af 20 procent, med afdelingerne med fokus på Fjernøsten, Latinamerika og Østeuropa som topscorere. Her er afkastene på over 40 procent på seks måneder i de bedste afdelinger.