Investerings-selskab går på børsen

Scandinavian Private Equity A/S (SPEAS) forventer at rejse 1 mia. kr. til private equity og vil søge børsnotering i januar. (opdateret 12.30)

Det nyoprettede investeringsselskab Speas blive ifølge selskabet selv det første danske børsnoterede selskab, der giver en bred kreds af investorer adgang til at investere i private equity fonde.

Selskabet vil i løbet af januar udbyde aktier for omkring 1 mia. kr. i forbindelse med en børsnotering, og i den forbindelse får en bred kreds af investorer adgang til at investere i private equity, som er målet for Speas' investeringer.

Speas har blikket rettet mod private equity-fonde, der opererer i Norden, hvor der historisk er skabt meget attraktive afkast, fremgår det af meddelelsen fra selskabets ejere, Amagerbanken, Jyske Bank, Nykredit, Spar Nord og Sydbank.

"Indtil nu er det kun institutionelle investorer og meget velhavende privatpersoner, der herhjemme har kunnet investere i private equity. Da private equity er en attraktiv aktivklasse, som historisk har klaret sig bedre end andre aktivtyper, vil vi gerne åbne dørene til private equity fondene for en bredere kreds af investorer. Det gør vi med SPEAS som et fund-of-funds selskab, som vil vælge de bedste fonde og begrænse sine risici ved at sprede investeringerne på flere fonde," siger koncerndirektør Henning Kruse Petersen fra Nykredit, som er bestyrelsesformand for managementselskabet Scandinavian Private Equity Partners A/S, der rådgiver SPEAS.

Bestyrelsesformand for SPEAS, tidligere Codan-direktør Jens Erik Christensen, lægger vægt på, at børsnoteringen af SPEAS giver en omsættelig aktie og sikrer en løbende pris på aktien. Men han betoner også, at fordi der går en rum tid, før SPEAS vil have investeret sin kapital fuldt ud.

Sammenholdt med, at investeringshorisonten i private equity fonde typisk er 3-7 år, henvender Speas sig især til den langsigtede og erfarne investor.

"Vi forventer, at SPEAS allerede med en startkapital på ca. DKK 1 mia. bliver en attraktiv partner, der kan komme med i de bedste private equity fonde. Vi har været i dialog med flere fonde for at høre, hvordan de vil se på et børsnoteret selskab som investor, og dialogen med fondene har været meget positiv," siger Jens Erik Christensen.

SPEAS forventer at offentliggøre sit første tilsagn til en private equity fond, når selskabet fremlægger sit børsprospekt og vilkårene for tegning af de nye aktier.

Speas vil have fokus på fonde, der primært investerer i Europa, og hvor mindst ét af de nordiske lande indgår i fondenes geografi. Historisk er der ifølge Speas skabt højere afkast på den type fonde, end på obligationer og aktier i perioden fra 1980 til 2005.