Investeringer dyrere end du forventer

Investeringsforeningerne beregner de årlige omkostninger i procent, men det er ikke sikkert, at de fortæller hele historien.

Man skal tage investeringsforeningernes opgørelser og omkostningerne med et gran salt, advarer Karsten Henriksen fra Morningstar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pas på når du sætter dine penge i en investeringsforening. Omkostningerne i foreningerne kan ende med at blive langt større end først antaget.

Når investeringsforeningerne beregner de årlige omkostninger for de enkelte afdelinger, gør de det nemlig ud fra den antagelse, at investeringshorisonten er på syv år. Men hvis man ejer investeringsbeviserne kortere tid end det, kan omkostningerne tage sig et gevaldigt hop i vejret.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af tal fra Investeringsforeningsrådet.

"Jeg synes med rette, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om omkostningerne skal angives over en syv-årig periode. Der er mange investorer, der har kortere horisont. Det gælder også, selv om de på investeringstidspunktet mener at have en langhorisont. Derfor burde nøgletallet være angivet over en kortere periode," siger chefanalytiker i Morningstar Karsten Henriksen.

Kan gå begge veje

Investeringsforeningernes beregninger af de årlige omkostninger i procent (ÅOP) er en teoretisk beregning. Den sker ud fra administrations- og handelsomkostningerne. Derudover er der et emmissionstillæg og indløsningsfradrag. De to sidstnævnte størrelser fordeles ud over den forventede investeringsperiode i ÅOP-beregningen.

"Beregningen af de årlige omkostninger i procent er en udmærket rettesnor, men omkostningerne kan afvige. Så derfor skal man tage det med et gran salt. Branchen vil sige, at ÅOP er det maksimale, man kan komme til at betale, men det kan gå både den ene og den anden vej, når man handler dem i praksis. Det afgøres af markedsforholdene og tidshorisonten," siger Karsten Henriksen.