Intet nyt er godt nyt. Aktiemarkeder er klædt i grønt fra morgenstunden

Den amerikanske centralbankchef Jerome Powell fortalte i går, at Fed er klar til at tackle den hastigt stigende inflation. Der var sådan set intet nyt i signalerne, men noget tyder på, at investorerne er tilfredse med udmeldingen. Der er grønne tal over hele linjen onsdag.

Den amerikanske centralbankchef Jerome Powell fortalte tirsdag i Senatet, at man er klar til at tackle den stigende inflation og villig til at hæve renten yderligere, hvis det skulle være nødvendigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs centralbankchef, Jerome Powell, kaldte den høje inflation en »alvorlig trussel«, da han tirsdag var til høring i det amerikanske senats bankudvalg i forbindelse med sin genudnævnelse.

Derfor var meldingen også, at centralbanken er klar til at håndtere inflationen, hvis ikke en opblødning i forsyningskæderne automatisk dæmper inflationen.

»Hvis vi skal hæve renterne yderligere med tiden, så vil vi gøre det,« sagde Powell ifølge Wall Street Journal.

Den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed) annoncerede i sidste uge, at man holdt fast i sit mål om udfasningen af obligationsopkøb til marts, ligesom man også forventer, at renten vil blive sat op. Desuden blev det klart, at Federal Reserve har tænkt sig at reducere sin gigantiske beholdning af obligationer hurtigere end forventet.

Den udmelding rystede aktiemarkederne i sidste uge, hvor det danske i særdeleshed havde en svær uge.

Men eftersom markedet nu har absorberet de første udmeldinger, og Powell ikke bar mere ved til rentebålet ved tirsdagens høring, reagerede aktiemarkederne positivt på de samme signaler, som i sidste uge skabte uro. Det var især teknologiaktier, der bidrog til onsdagens aktiefest, således at Nasdaq-indekset steg med 1,4 procent.

Onsdag morgen er der grønt i både Asien og Europa. Klokken 10 er det danske C25-indeks steget 0,6 procent med Jyske Bank og Mærsk som højdespringerne.

»Kombinationen af sidste uges kursfald, hvor alle forventningerne skulle bearbejdes, og at Powell bekræfter linjen giver ro. Hvis han havde overrasket til den ene eller anden side, så havde markederne formentlig set anderledes ud,« siger chefstrateg i PFA Tine Choi Danielsen og tilføjer:

»Vi er jo grundlæggende stadig i et opsving i økonomien, og derfor vil min vurdering være, at investorerne ser det som attraktivt, at komme tilbage i markedet og købe op.«

Større udsving

Hvad skal investorerne så kigge efter i dag? Ifølge Tine Choi skal man se derhen, hvor der sidste år blev uddelt størst bøllebank:

»Der er ingen tvivl om, at dem der fik store tæsk sidste år, også er nogle af dem, der er kommet bedst fra start i år. Her tænker jeg især på Kina, hvor prisfastsættelsen faldt, og hvor investorerne er underinvesteret. Så der er nogle muligheder for at få samlet op i emerging markets (de nye vækstøkonomier, red.), hvis ikke man allerede er eksponeret der,« siger hun.

Selvom markederne onsdag peger på pæne stigninger, så skal investorerne ikke forvente, at 2022 bliver et lige så pænt år som 2021. Centralbankernes skifte fra ultralempelig pengepolitik i coronatiden til en mere proaktiv håndtering af inflationen giver usikre rammer for aktiemarkederne.

»Vi vil se nogle flere udsving, end vi har været vant til i 2021. Men grundlæggende er der stadig opsving i verdensøkonomien, og jeg forventer, at aktiemarkederne vil være stigende i år og give et afkast på mellem fem og ti procent,« siger Tine Choi Danielsen.

»Men det bliver ikke med lige så fin raketfart, som vi så i 2021, fordi rentestigningerne kommer til at drille.«