Indiske opkøb gav kursklø til kæledæggen Novo

Amerikanske Pfizer købte i dag rettighederne til fire kopi-produkter, der er under udvikling i Indien. Det kan presse Novo Nordisk og markedet reagerede prompte negativt.

Foto: S¿ren Bidstrup
Smak. Investorerne reagerede med en nervøs ørefigen, dog af den kontante slags, da Novo Nordisk i dag blev udsat for et indirekte amerikansk angreb. Et kurssmæk på 5,1 pct. er bestemt ikke hverdags-kost for de forvænte Novo-aktionærer der ikke siden oktober 2009 har oplevet at medicinal-aktien er faldet så meget på en enkelt handelsdag.Danmarks suverænt største selskab på børsen lukkede i kurs 511 kr.


Det dyk kunne C20-indekset ikke kapere og det toneangivende danske indeks faldt i dag 1,6 pct. til indeks 413,76.


Det var den amerikanske konkurrent Pfizer, der udløste kursfaldet til Novo. Medicinalgiganten vil samarbejde med den indiske kopivirksomhed Biocon om fire produkter, der kan vise sig at give konkurrence til Novos velindtjenende insulin-forretning.


Inden dagens kurs-barbering var Novo-aktien steget 61,5 pct., og er dermed den klart mest fremgangsrige aktie i det ledende C20-indeks. Men også i international målestok har Novo Nordisk i år været i en klasse for sig. Årets kursstigning på 61,5 pct. kan sammenlignes med, at Dow Jones Health Care Tinans 30-indekset, der består af verdens 30 største sundhedsaktier, i år er faldet med godt 1 pct. Og den næstbedste aktie i indekset, efter Novo Nordisk, hospitalsejeren Unitedhealth, er steget med 18 pct. Over de sidste godt 19 år har Novo Nordisk i gennemsnit givet aktionærerne et afkast på knap 20 pct. om året, eller i alt godt 3.000 pct., og Novo Nordisk har i dag en markedsværdi på knap 322 milliarder kr.