IMF slår alarm over handelsstop og lav inflation

Handling er nødvendigt for at vende en faldende handelsvækst og sætte en stopper for lav inflation. Sådan lyder advarslen fra den Internationale Valutafond, IMF, der råber på mindre protektionisme og mere frihandel, hvis ikke verdensøkonomien skal ende i en nedadgående spiral med lavere vækst, højere ledighed og større gæld.

Foto: Jason Lee

Udtalelsen fra IMF kommer som en reaktion på nye tal fra WTO, der forudser, at årets vækst i verdenshandlen vil være den laveste siden finanskrisen. Handelsvæksten ventes nu på 1,7 pct., mens vækst i BNP på verdensplan spås til 2,2 pct. Hvis dette viser sig at holde stik, vil det være første gang i 15 år, at BNP-væksten trumfer handelsvæksten.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

IMF peger i den nye analyse på, at staterne gennem blandt andet finanspolitik skal være med til at sætte gang i handlen. Fonden advarer således mod, at tilliden til centralbankernes formåen med lempelig pengepolitik er lavere i økonomier, hvor renterne i forvejen er omkring nul.

De folkevalgte skal ifølge IMF være bedre til at støtte frihandel og understrege fordelene ved det. Samtidig skal de gennem politikker gøre noget for at hjælpe dem, der i første omgang bliver ramt negativt.

»Sådanne politikker inkluderer sociale sikkerhedsnet, der er brede nok, og programmer, der støtter videreuddannelse, færdighedsskabelse, samt jobmæssig og geografisk mobilitet,« skriver IMF i analysen ifølge The Telegraph.