I dag venter investorer i spænding: Har verdens største økonomi tabt pusten?

Jobrapport og handelskrig mellem USA og Kina er de to overskyggende temaer i fredagens aktieoverblik.

I februar blev der blot skabt 20.000 nye job i USA uden for landbruget. Nu får vi svar på, om kongetallet skuffer fælt igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Det amerikanske aktiemarked steg i går, og stemningen blandt investorerne er her til morgen afventende.

3 ting du skal vide, inden markedet åbner:

  1. Den amerikanske jobrapport for marts bliver offentliggjort kl. 14.30, og her bliver vi måske klogere på, om amerikansk økonomi er ved at tabe pusten. I februar måned blev der blot skabt 20.000 job, og ifølge estimater indsamlet af Bloomberg ventes 177.000 nye job at være skabt i marts uden for landbruget. Hvis kongetallet endnu en gang skuffer fælt, kan det give ny næring til bekymringerne om, hvorvidt opsvinget er ved at tabe momentum. »Vi vurderer, at en jobvækst på under 150.000 personer vil give nervøse miner på de finansielle markeder,« skriver makroanalytiker Mathias Rømer Sproegel  fra Sydbank i en kommentar.
  2. Handelsaftalen mellem USA og Kina ser ud til at trække ud, men til gengæld lover præsident Trump, at aftalen bliver stor. I går aftes dansk tid mødtes Trump med Kinas vicepræsident, Liu He, og efterfølgende lød meldingen, at en aftale kan ventes annonceret inden for fire uger. »Hvis det ikke er en fremragende aftale, laver vi den ikke. Men det går rigtig godt. Der er ledende skikkelser her, og vi er nået et godt stykke vej med aftalen. Det er en meget kompleks aftale, og det er en meget stor aftale,« sagde Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters. Efter at have ligget i minus set hele torsdagen vendte de toneangivende amerikanske indeks rundt sidst på dagen og endte i plus.
  3. I den modsatte ende trak Tesla med et fald på 8,2 pct. til 267,78 dollar. Elbilproducenten fik store hug, efter at selskabet kunne berette om et fald i salget af biler til 63.000 enheder mod en overlevering af knap 91.000 biler i fjerde kvartal sidste år. Desuden skuffede leverancen af bilen af mærket Model 3 analytikernes forventninger. I første kvartal 2019 leverede Tesla omkring 50.900 3-modeller, mens det var ventet, at virksomheden ville levere 51.750 modeller. »Det er en skuffelse. Det er der ikke nogen vej udenom,« siger Gene Munster, der er partner hos kapitalforvalteren Loup Ventures, til Bloomberg News. Tesla holder dog fast i sin egen prognose om samlet 360.000-400.000 overleverede biler i 2019.

Virksomheder i fokus

  • Zealand Pharma har udnævnt Emmanuel Dulac til ny administrerende direktør. Han starter i sin position per 22. april, oplyser det danske biotekselskab i en fondsbørsmeddelelse fredag morgen.
  • Den svenske storbank Swedbank trækker atter overskrifter, efter at bestyrelsesformanden Lars Idermark har valgt at trække sig med omgående virkning. Det oplyser banken i en meddelelse fredag morgen. For lidt over en uge siden blev danske Birgitte Bonnesen fyret som topchef i kølvandet på sagen om mulig hvidvask.

Markederne kl. 08

Asien
Hong Kongs Hang Seng: Lukket pga. helligdag
Kinas Shanghai Composite: Lukket pga. helligdag
Japans Nikkei 225: +0,4 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: +0,1 pct.
Tysklands DAX 30: +0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,2 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,1 pct.