I dag er historisk årets bedste aktiedag – og det fortsætter stærkt indtil jul

Siden 1950 har 28. oktober i gennemsnit været årets bedste dag for aktier. I det hele taget skiller slutningen af oktober sig positivt ud – hvis man da lige ser bort fra Wall Street-aktiekrakket i 1929, som der nu er 90-års jubilæum for.

Aktierne stiger ofte op til Halloween og er generelt stærkest i fjerde kvartal ifølge historisk data. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Man kan måske ikke umiddelbart mærke det – men i dag er i aktieverdenen en hel særlig dag.

Ifølge data, der går tilbage til 1950, er 28. oktober nemlig årets allerbedste aktiedag med et dagligt gennemsnitligt afkast på 0,54 pct. Opgørelsen, der er foretaget af Ryan Detrick, senior markedsstrateg hos den amerikanske børsmægler LPL Financial, er lavet over det amerikanske S&P 500-indeks, der på mange måder er toneangivende for de globale aktiemarkeder og samtidigt er et af de få indeks med over 50 års data.

I det hele taget skiller slutningen af oktober sig ud som en af årets stærkeste perioder for afkast, som oversigten herunder viser.

Den 28., 29., og 30. oktober stiger markedet i gennemsnit over én pct., hvilket gør det til årets bedste tredages periode på historisk basis. Den 29. oktober er med en gennemsnitlig stigning på 0,31 pct. endda på top 10 over de bedste dage. Netop den dag er ellers i aktiehistorien brændemærket som en forfærdelig dag, da 29. oktober 1929 var datoen for det store Wall Street-krak, der på kort tid udslettede milliarder af dollar på aktiemarkedet.

Rekorder – ikke krak – i vente

I år – 90 år efter – er der dog intet, der tyder på, at markedet krakker den 29. oktober. I USA er S&P 500-indekset ultratæt på at slå rekord, og futures peger på, at det allerede kan ske mandag. I formarkedet er S&P 500 oppe 0,2 pct., hvilket er nok til at hive indekset over den tidligere rekordlukkekurs på 3.025 fra 26. juli.

I øjeblikket er det blandt andet forventningen om, at den amerikanske centralbank på onsdag vil sætte renten ned, der er med til at give aktierne et skub opad. Derudover har positive toner fra USA og Kina i handelskrigen og en tilfredsstillende regnskabssæson været med til at opmuntre investorerne.

»Aktiemarkedet er en følelsesmæssig størrelse, så hvis menneskerne bag det er i hopla, kan det smitte af på kurserne.«


Der er også nogle analytikere, der tilskriver optimismen i markedet en sæsoneffekt. Historiske data viser nemlig, at slutningen på året generelt giver stabile afkast, og at oktober, november og december samlet er den bedste periode på hele året. Ifølge den amerikanske publikation Barron's stiger S&P 500 i gennemsnit 4,3 pct. i fjerde kvartal, mens det »kun« stiger to pct. i første kvartal, 2,3 pct. i andet og falder 0,1 pct. i tredje. Det forklarer også, hvorfor 28. oktober historisk er årets bedste aktiedag, selvom den helt præcise dato ikke kan tilskrives nogen specifik årsag.

Og hvorfor stiger aktier så mest sidst på året? Der er ikke noget entydigt svar, men analytikerene peger på flere ting.

»For at være helt ærlig er det uklart, hvorfor det sker, men det er en bredt accepteret kendsgerning,« siger Chris Beauchamp, chefanalytiker hos handelsplatformen IG i London, og peger på denne graf.

Kilde: Chris Beauchamp/IG Markets/EquityClock Fold sammen
Læs mere

»Det kan være, fordi sommeren er slut, hvor nøgletallene kan være lidt blandede, og du begynder at få regnskaber for slutningen af året,« tilføjer han.

Andre analytikere argumenterer for, at investorerne simpelthen er i bedre humør op til thanksgiving og jul. Aktiemarkedet er en følelsesmæssig størrelse, så hvis menneskerne bag det er i hopla, kan det smitte af på kurserne.

Et andet argument er, at vi er kommet til tidspunktet for prognoser for det nye år, og de er ofte positive. Ved indgangen til 2019 forudsagde den internationale valutafond (IMF) for eksempel, at den globale vækst ville lande på 3,5 pct. i 2019, hvilket den efterfølgende har nedjusteret til 3,2 pct.

Et tredje argument er, at porteføljeforvalterne gerne vil have deres fonde til at se stærkere ud op til årets afslutning. Det kan de for eksempel gøre ved at købe op i de aktier, de allerede ejer, og på den måde får hele markedet et skub opad. Porteføljeforvaltere bliver som regel bonusaflønnet på baggrund af fondens værdi ved slutningen af året.

Det er dog væsentligt at understrege, at der er mange eksempler på år, der ikke følger de historiske trends. Bare kig på 2018. I oktober startede en kæmpe nedtur på aktiemarkedet, der endte med, at S&P 500 og Dow Jones Industrial Average havde den værste december siden 1931.