Hvornår blev oliefaldet skurken?

Aktiemarkedet tager sig en sygedag, og olieprisfaldet er udpeget som årsagen til dette. Analytikere forklarer, at olieprisens nedtur er så kraftig, at den er gået fra at være mirakelkur til usikkerhedsmoment.

Foto: Yana Paskova

Den ene dag er den superlave oliepris verdensøkonomiens bedste ven og redningsmand. Den næste dag er olie-nedturen skyld i, at aktiemarkedet falder.

Det lyder umiddelbart lidt underligt, men forklaringen skal ifølge to analytikere findes i, at prisen på olie falder så kraftigt, som den gør.

»Det har medført nogle uforudsete konsekvenser, at olieprisfaldet har været så pludseligt og kraftigt, som det har været. Det har været skidt for olieselskaberne, men nu ser vi også, at det rammer alle underleverandører,« siger Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea.

Samme udlægning af teksten har aktiechef i Sydbank, Bjørn Schwarz:

»Hvis olienprisen bare var sevet ned, så havde det haft en positiv effekt. Men når den falder så relativt kraftigt, giver det problemer i lande som Venezuela og Rusland, og det kan også ramme banksektoren i nogle lande,« siger Sydbank-analytikeren, »Så investorerne er bekymrede for, hvad konsekvensen af oliefaldet kan ende med at blive.«

Stort usikkerhedsmoment

Analytikerne er dog enige i, at olieprisfaldet på den lange bane vil gavne aktierne. Og vi har da også set det ske - særligt blandt energitunge-aktier som de amerikanske luftfartsselskaber.

Men Michael Borre fra Nordea påpeger også, at nogle investorer ser den faldende oliepris som et tegn på noget langt værre.

»Det er bestemt et usikkerhedsmoment. Nogle investorer kan frygte, at olieprisen er kanariefuglen i guldminen - altså et forvarsel om dårligere tider for verdensøkonomien,« siger Michael Borre, »Det er rigtigt, at der er mindre efterspørgsel på olie, men det hører også med, at udbuddet er steget - så vi er ikke så bekymrede.«