Hvilket folketingsvalg? Aktier ignorerer dansk politik og kigger mod ECB

Aktiemarkedet kigger henover dansk politik og fokuserer i stedet på ECB-mødet senere torsdag eftermiddag og udviklingen i Trumps handelskrige med Mexico og Kina.

ECB Præsident Mario Draghi er i fokus til eftermiddagens rentemøde. Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en morgen, der selvfølgelig i det meste af Danmark er domineret af efterdønningerne fra onsdagens folketingsvalg. Finansmarkederne er imidlertid ikke så optagede af dansk politik, og de fokuserer i stedet på de fortsatte spændinger mellem Trump og Mexico, signaler om lavere renter i USA og det forestående rentemøde i den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag eftermiddag.

Mens vi var opslugte af valg og Grundlovsdag, satte optimismen ind i det amerikanske aktiemarked, der både tirsdag og onsdag formåede at lukke med flotte gevinster. Den nyfundne positivitet er kommet, efter at chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, signalerede, at balladen om handelskrigen kan få banken til at sænke renten inden for de kommende måneder. Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer er nu omkring det laveste niveau siden september 2017, hvilket er et signal om, at investorerne forventer en rentesænkning snart. Markedet har nu indregnet en over 90 pct. chance for, at renten bliver sænket i september.

Lave renter er som udgangspunkt positivt for aktiemarkedet, fordi virksomhederne kan låne penge billigere, og kapital flyder over i aktiver, der giver større afkast end obligationer.

Men grunden til, at centralbanken måske sænker renten, er ikke særlig positiv. Trump har længe ligget i handelskrig med Kina og optrappet den gevaldigt inden for den seneste måned. Han har yderligere toppet den op med en konflikt med Mexico – en af USAs største handelspartnere – og lovet at indføre en 5 pct. straftold på mexicanske varer, hvis landet ikke får styr på ulovlig immigration over grænsen til USA. Trump tweetede onsdag, at der ikke har været nok fremskridt i forhandlingerne med Mexico, så straftolden vil sætte ind på mandag.

Kombinationen af handelskrig på flere fronter har fået finansmarkedet til at frygte lavere global vækst, der i værste fald kan udvikle sig til en recession.

I Europa er man også bekymret for lav vækst og ikke mindst lav inflation. Eurozonens inflation faldt til 1,2 pct. i maj, et betydeligt fald fra 1,7 pct. i april og under analytikernes forventninger. Det lægger pres på ECB til mødet i eftermiddag, og det store spørgsmål er, hvordan banken vil håndtere den nye runde af billige banklån, der efter planen starter i september. Renten forventes at blive holdt i ro. Beslutningen bliver offentliggjort kl. 13:45, efterfulgt af et pressemøde med ECB-præsident Mario Draghi kl. 14:30.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 11.00: Eurozonen – BNP-vækst for første kvartal, tredje opgørelse
  • Kl. 14.30: USA – produktivitet for første kvartal
  • Kl. 14.30: USA – nytilmeldte ledige for uge 22

Virksomheder i fokus

  • SimCorp har købt selskabet AIM Holding for 60 mio. euro, svarende til 448,1 mio. kr.
  • Bavarian Nordic er kommet ud med gode forskningsdata fra fase 2-forsøget med kræftmidlet BN-Brachyury.
  • Fiat Chrysler har aflyst bryllupsplanerne med Renault på grund af bekymringer om, at den franske stat ville modsætte sig fusionen.
  • Vestas har underskrevet en hensigtserklæring med Rusnano for at styrke positionen på det voksende russiske marked.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,2 pct.
Japans Nikkei 225: -0,01 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,03 pct.
Tysklands DAX 30: -0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,2 pct.
Nasdaq: -0,2 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,4 pct. til 60,88 dollar
Guld: +0,2 pct. til 1.336,05 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,65 kroner
1 pund koster: 8,43 kroner