Hvilken sommerferie? Aktier vælter sig i centralbanker og IT-regnskaber og når igen nye rekorder

Der er absolut ikke sommerferie på de internationale finansmarkeder. I denne uge har der været ECBs rentemøde, en strøm af regnskaber, Kinas nye »stjernebørs«, IMFs seneste prognose (det går tilsyneladende fremad i Europa) og dugfriske PMI-tal for eurozonen.

De fleste af de amerikanske IT-giganter er kommet med regnskab i denne uge, og det ser indtil videre fornuftigt ud. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Det kan godt være, det meste af Danmark er på sommerferie i øjeblikket, men det er overhovedet ikke noget, der skinner igennem på finansmarkederne.

I denne uge har vi her på redaktionen haft rygende travlt med ECBs rentemøde, regnskaber, Kinas nye »stjernebørs,« IMFs seneste prognose (det går tilsyneladende fremad i Europa) og dugfriske PMI-tal for eurozonen.

ECB stjal meget af opmærksomheden, da bankfolkene i Frankfurt på det kraftigste signalerede, at der kommer en rentenedsættelse i september – formentlig i kombination med endnu et gigantisk opkøbsprogram. Udmeldingen var stort set som forventet, så efter et kortvarigt hop højere faldt aktiemarkedet i skuffelse over, at ECB-præsident Mario Draghi ikke hev bazookaen frem allerede nu.

Nu ser hele finansverdenen frem til næste uge, hvor den amerikanske centralbank står for tur. Her er forventningen, at den i hvert fald nedsætter renten med 0,25 procentpoint, men mange håber, at de ruller det store skyts ud og skærer med 0,50 procentpoint. Den amerikanske storbank Morgan Stanley har sat sine penge på de 50 og advarer om, at hvis centralbanken ikke går all out, vil det føre til en højere dollarkurs og en nedtur i aktiemarkedet.

Men mens centralbankerne er øverst på dagsordenen i øjeblikket, er der stadig fuldt drøn på regnskabssæsonen. Denne uge var faktisk den allertravleste regnskabsuge for Dow Jones-indekset og den næsttravleste for S&P 500 – to af de vigtigste amerikanske aktieindeks. Ugen udmærker sig særligt ved at indeholde de fleste af de store IT-regnskaber, inklusive Google-ejeren Alphabet, Snap, Twitter, Amazon og Facebook. Netflix kom i sidste uge, og Apple kommer med friske kvartalstal 30 juli.

Over en bred kam ser det indtil videre relativt fornuftigt ud. Både Facebook og Alphabet slog markedets forventninger, mens Snap efter et solidt regnskab og en 19 pct. aktiehimmelflugt for første gang i et år kom over sin børsnoteringskurs. Amazon skuffede en anelse, men analytikerne lader til at tilgive dem denne gang, fordi det dårligere end forventet-resultat skyldes højere investeringer i virksomheden, blandt andet for at få hurtigere leveringer.

Hvad der er slående ved regnskaberne fra techgiganterne, er, at de indtil videre fremstår upåvirket af, at de er kommet i myndighedernes søgelys.

Facebook indrømmede, at de er ved at blive undersøgt af både det amerikanske justitsministerium og forbruger- og konkurrencemyndigheden Federal Trade Commission (FTC), og at sidstnævnte har givet selskabet en bøde på fem mia. dollar for at krænke privatlivets fred. Men det har ikke skræmt brugerne væk, og antallet af daglige brugere steg otte pct. i kvartalet. Dog mest uden for USA og Europa.

Alphabet bekræftede ikke, om de også er rullet ind i samme efterforskning, selv om de fleste regner med, at de er. I tirsdags sagde det amerikanske justistministerium nemlig, at myndighederne vil undersøge, hvordan »markedsledende onlineplatforme har opnået markedsstyrke og indgår i praksisser, der har reduceret konkurrencen, kvalt innovation eller på anden måde skadet forbrugerne«. Og man kan vist roligt kalde Google for en »markedsledende onlineplatform«.

Nyheden om en undersøgelse rykkede dog marginalt på de respektive aktier, og det IT-tunge Nasdaq-indeks endte faktisk i det højeste niveau nogensinde efterfølgende. Det gjorde S&P 500 også, og dermed blev det endnu en uge med nye aktierekorder.

Trods de forestående undersøgelser og forventeligt strammere regulering af techsektoren er analytikerne stadig ultrahotte på IT-aktierne ifølge Bloomberg-data. For Facebook, Amazon og Alphabet har over 80 pct. af analytikerne »købs«-anbefalinger på deres aktier. Den sidste – og største – af IT-giganterne til at aflægge regnskab er Apple, der kommer med friske kvartalstal på tirsdag den 30. juli. Apples regnskab har før rykket hele aktiemarkedet, så hold øje med det i næste uge.

Ugens højdepunkter på finansmarkedet

  • Den Europæiske Centralbank (ECB) signalerede kraftigt, at den vil sætte renten yderligere ned i september og formentligt også lancere et nyt opkøbsprogram. Aktier steg umiddelbart efter udmeldingen torsdag eftermiddag, men faldt så senere på dagen, da ECB-præsident Mario Draghi ikke var helt så blød i sine udmeldinger som håbet.
  • Boris Johnson blev valgt som ny formand for Det Konservative Parti i Storbritannien og dermed også udnævnt til ny premierminister. Foran ham ligger den monumentale opgave at føre landet ud af EU – en opgave, som afgående premierminister Theresa May knækkede nakken på, efter at parlamentet stemte hendes skilsmisseaftale med EU ned hele tre gange.
  • For fjerde gang på ni måneder sænkede Den Internationale Valutafond (IMF) sine globale vækstudsigter for 2019. Nu forventer den vækst på 3,2 pct. – tidligere lød prognosen på 3,3 pct. For eurozonen vurderede IMF, at økonomien har ramt bunden i denne omgang, og at væksten vil stige til 1,6 pct. i 2020 – en opjustering fra et tidligere estimat på 1,5 pct.
  • Den tyrkiske centralbank leverede sin største rentenedsættelse nogensinde, da den – med ny centralbankchef i Murat Uysal – skar 4,25 pct. af renten til 19,75 pct.

Det skal du holde øje med i næste uge

  • Det allervigtigste i næste uge er rentemødet i den amerikanske centralbank tirsdag-onsdag. For første gang i over ti år forventes centralbanken at sætte renten ned for at afbøde effekten af handelskrigen mellem USA og Kina og lavere global vækst. Markedet forventer, at renten bliver skåret med 0,25 procentpoint, men ser også en lille chance for, at den kan blive sat ned med hele 0,50 procentpoint.
  • Derudover er det en travl uge på datafronten. Mandag kommer der inflationstal fra Spanien og arbejdsløshedstal fra Japan.
  • Tirsdag kommer den japanske centralbank, Bank of Japan, med sin seneste rentebeslutning. Samme dag er der også inflationstal for Tyskland og forbrugertillidstal i USA.
  • Onsdag er det tid til BNP-tal for eurozonen for andet kvartal. Forventningen er for vækst på 1,2 pct. – det samme som i første kvartal. Der kommer også inflationstal for eurozonen og jobrapport for den private sektor i USA – de såkaldte ADP-tal.
  • Den britiske centralbank, Bank of England, holder møde torsdag. Samme dag kommer der i USA tal for fremstillingsindustrien i juli, publiceret af ISM.
  • Ugen slutter med kongetallet fra USA fredag, når den officielle jobrapport for juli bliver publiceret.

Tre ting, jeg talte med mine kilder om i denne uge:

Farerne lurer ved Kinas nye »stjernebørs«
Kina lancerede i denne uge sin pendant til det amerikanske Nasdaq-indeks, det såkaldte »Star Market«, der fra første dag blev en kæmpe succes. En af virksomhederne steg med mere end 520 pct. på den første handelsdag, mens den samlede »stjernebørs« i gennemsnit steg cirka 140 pct. Resten af ugen har været meget turbulent på den nye børs med store daglige udsving. Ifølge Andreas Østerheden, senior investeringsstrateg i Nordea, er det helt forventeligt i Kina, hvor mentaliteten er anderledes blandt investorerne end i Vesten og den daglige handel drevet af små, private investorer. Det giver store op- og nedture, og efter nogle vanvittige stigninger på »stjernebørsen« er det helt naturligt, at der kommer store fald, siger Østerheden.

Analytikere fortsætter med at skære Danske Banks kursmål
Over den seneste måned er analytikernes gennemsnitlige kursmål for Danske Bank faldet fra knap 149 kroner i juni til 134 kroner nu. Senest har Adrian Cighi nedjusteret sine forventninger til banken og i denne uge sænket kursmålet til 130 kroner fra 145 kroner. I en rapport skriver han, at »vi sænker vores estimater over hele linjen for at tage højde for, at hvidvasksagen fortsat vil påvirke forretningen.« Han forventer nu, at Danske Bank får et overskud i 2019 på 13,73 mia. kroner – en nedjustering fra hans tidligere estimat på 15,33 mia. kroner.

Pundet gør minicomeback, efter at Johnson bliver ny premierminister
Efter i sidste uge at være faldet til det laveste niveau i seks måneder – en kurs på 8,25 kroner – er det engelske pund nu rykket en anelse væk fra afgrunden. I denne uge er det kommet op på 8,33 kroner, hvilket er tæt på den kurs, hvor det startede året. Stigningen er kommet, efter at Boris Johnson blev udnævnt til ny britisk premierminister. Det er nu ikke, fordi »Bojo« er pundets førstevalg – den nye statsleder er hardcore brexiteer og har lovet at få Storbritannien ud af EU 31. oktober – koste, hvad det vil. Men ifølge Connor Campbell, finansanalytiker hos Spreadex in London, har udnævnelsen i det mindste skabt noget stabilitet for nu, hvilket den engelske valuta har hungret efter.