Hver femte dansker sænker forbruget

De fleste danskere sænker kun deres forbrug en lille smule som følge af den økonomiske krise. Men lidt bliver hurtigt til meget, når det lægges sammen, og hvis alle gør det samme.

Hvis alle bruger bare 500 eller 1.000 kroner mindre om måneden, så bliver det til meget store tal for hele den danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Næsten en femtedel af alle danskere har sænket deres forbrug hen over det sidste år, og det er især tøj, sko, forlystelser, restauranter og rejser, der bruges færre penge på.

Det fremgår af en TNS Gallup måling, som er udarbejdet for Berlingske Business, blandt et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning.

De fleste danskere svarer i undersøgelsen, at de mere barske økonomiske tider, kun har påvirket deres forbrug ganske lidt, eller i begrænset omfang, men hertil siger cheføkonom i Danske Bank, Sten Bocian, at hvis alle bruger bare 500 eller 1.000 kroner mindre om måneden, så bliver det til meget store tal, når hele den danske økonomi ses under et.

»Der er ingen tvivl om, at det private forbrug vil falde i år. Men usikkerheden er større, end normalt. Der er et kæmpe udfaldsrum for, hvordan forbruget udvikler sig i år. Ikke mindst fordi de mange SP-penge slippes løs senere på året. De gør det svært at spå om, hvordan forbruget udvikler sig. Om de penge bliver brugt, afhænger meget af, hvordan stemningen er, og om folk føler, at de har det godt eller dårligt rent økonomisk,« siger Steen Bocian.

Det er over 40 milliarder kroner, der er sparet op på tvangsopsparingen SP, men der skal så betales skat af pengene, når de udbetales. Men alligevel er det mere end 20 milliarder kroner, der kan blive omsat til forbrug, hvis alle hæver deres penge, og bruger det hele på én gang. Der skal betales 35 procent i skat af de første 15.000 SP-kroner og 50 procent af resten.

Vi har flere penge

At relativt mange i målingen fra TNS Gallup svarer, at de ikke er påvirket af den aktuelle krise og bruger det samme eller mere end før, er ifølge Steen Bocian ikke underligt. For endnu er arbejdsløsheden herhjemme relativ lav, og alle der har arbejde nyder godt af både den lave rente, de lave energipriser og den aftagende inflation, der øger deres købekraft.

»Så rigtig mange danskere har mulighed for at øge deres forbrug. At de har muligheden, er betingelsen for, at der sker noget med forbruget senere på året eller i starten af næste år,« siger Steen Bocian.

Danske Bank venter dog, at danskernes samlede forbrug falder med et par procent i år. Det vil i givet fald være første gang siden 1999, at forbruget falder, og det er en dramatisk ændring i forhold til de tre gode år 2004, 2005 og 2006, hvor det private forbrug i snit steg med næsten fire procent om året. I 2007 kom væksten ned på 2,5 procent og sidste år steg forbruget kun med 0,8 procent.

Forældet prognose

Regeringen har ikke nogen nyere prognose for dansk økonomi end fra december 2008, hvor der forudses en mindre stigning i forbruget i år. Samme vurdering havde de økonomiske vismænd, da de sidste efterår forsøgte at vurdere, hvordan dansk økonomi vil klare sig i år. Men siden er stort set alle andre prognoser blevet justeret kraftigt ned, ikke mindst i udlandet, så det er sandsynligt, at både regering og vismænd vil blive mindre optimistiske, når de næste gang udsender skøn for, hvordan dansk økonomi vil klare sig gennem 2009.

En af de mest følsomme poster over for ændrede konjunkturer på det private forbrug er salget af nye biler, og det er næsten halveret i de første måneder af i år sammenlignet med sidste år, viser de sidste nye tal fra Danmarks Statistik og bilbranchen selv.