Hvad gør vi, hvis euroen bryder sammen ...

Den europæiske møntunion er presset som aldrig før og står måske foran et sammenbrud. De europæiske toppolitikere har i hvert fald svært ved at finde gode løsninger på den europæiske penge- og gældskrise.

Demonstranter prøver at komme tæt på det portugisiske parlament under en protest i Lissabon den 24. november, 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAFAEL MARCHANTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes privatøkonomi vil blive påvirket kraftigt og fra flere sider på samme tid, hvis samarbejdet om euroen bryder sammen, og et eller flere lande vælger at trække sig ud af det fælles møntsamarbejde.

Ingen ved, om euroen falder fra hinanden eller overlever i sin nuværende form. Men presset mod det fælles valutasamarbejde vokser nærmest dag for dag, og politikerne bliver mere og magtesløse over for de stigende økonomiske problemer og spændinger mellem de 17 eurolande. Så et sammenbrud kan bestemt ikke længere udelukkes, og derfor har vi spurgt en række økonomer, hvordan man skal forholde sig til det.

»Vi tror ikke, at det ender så galt, men det kan ganske rigtigt ikke udelukkes, at euroen bryder sammen i sin nuværende form,« siger Frank Øland, der er seniorøkonom i Danske Bank.

Sker det, vil der komme en periode med enorm usikkerhed, og er der noget, som er gift for de finansielle markeder, så er det netop usikkerhed. Derfor kan det meget vel tænkes, at aktierne vil falde stort i kurs.

Hvis euroen bryder sammen

Cheføkonom Steen Jakobsen, Saxo Bank, siger da også, at hvis man frygter et sammenbrud i eurosamarbejdet, så er det bedste at gå helt kontant med hele sin opsparing.

»For så vil aktierne nemlig falde stort og usikkerheden blive meget stor i en periode. Det vil ramme væksten og få arbejdsløsheden til at stige. Men efter en periode behøver det ikke blive nogen katastrofe. Det kan tværtimod føre til noget godt, hvor en masse dynamik bliver frigjort, på samme måde som man så det efter Murens fald eller efter krisen i Rusland og Argentina,« siger Steen Jakobsen.


Han tilføjer, at hele eurokonstruktionen nærmest er »naturstridig«, fordi man har et samarbejde om en fælles mønt uden at have et formaliseret samarbejde om den økonomiske politik og især om finanspolitikken.

»Det kan aldrig gå godt. Euroen er bygget på et meget skrøbeligt fundament, der let kan bryde sammen,« siger Steen Jakobsen.

Tag det roligt og følg udviklingen

Økonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen råder dog folk til at tage det roligt og afvente situationen. Han afviser dermed også, at man som lille privat investor skal begynde at ændre stort på sin private opsparing, hvad enten den ligger på en pensionsordning eller i værdipapirer, på grund af den aktuelle uro om euroen.

»Det vil være hasarderet. Det viser sig også, at private investorer har meget svært ved at købe og sælge værdipapirer på de mest optimale tidspunkter. Så det er bedst ikke at overreagere. Men man skal selvfølgelig altid holde øjne og ører åbne og tage bestik af udviklingen,« siger han.

Euroen kan bryde sammen på mange måder. Én mulighed er, at et eller flere af de mest gældsplagede og pressede lande trækker sig ud. Det er Grækenland og Portugal, der er de mest oplagte kandidater til at forlade euroen. Men Italien, Spanien og Irland kan også komme på tale. En anden mulighed er, at langt flere lande forlader euroen på samme tid, så kun den virkelige kerne af de mest solide lande fortsætter. De seks kernelande i euroen er Tyskland, Frankrig, Østrig, Finland, Luxembourg og Holland.

Hvis landene får deres valuta igen

Endelig kan man også forestille sig, at samarbejdet om euroen går totalt i opløsning under en slags »big bang«, hvor alle 17 lande vælger at indføre deres egen valuta på ny, præcis som det var tilfældet i 1999, før D-marken, den franske franc, den hollandske gylden, den spanske pesetas m.fl. blev afskaffet.

Denne sidste løsning vil sandsynligvis indebære, at D-marken bliver styrket på markant vis. Danmark vil så formentlig knytte kronen til D-marken, sådan som vi også har gjort før, hvilket vil styrke også kronen med alle de fordele og ulemper, det giver.