»Hr. og fru Danmark skal holde sig fra daytrading«

Er daytrading en nem vej til millionerne, eller kræver det særlige evner at få succes som hurtig handler? Berlingske har spurgt Dansk Aktionærforening og en daytrader om, hvad de vil råde folk til?

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan alle med lidt flid og god vilje lære sig selv at blive en dygtig daytrader – og hvem ved, måske gøre de mest succesfulde danske daytradere kunsten efter med afkast i millionklassen som resultat?

Direktør i Dansk Aktionærforening, Jens Møller Nielsen, mener på ingen måde, at daytrading er noget, alle og enhver bør give sig i kast med.

»Jeg synes, at det er rigtig farligt at påstå, at det er noget, alle kan lære. Daytrading er som minimum ekstremt risikabelt,« siger han og tilføjer:

»Det er jo ikke det, som Hr. og Fru Danmark skal gøre. Vi fraråder kraftigt nybegyndere at kaste sig ud i at handle en hel masse.«

Det kræver både tid og evner at være daytrader. Det nyttigt at have stor viden om markedet og selskabernes økonomi og historie, men også tekniske analyser af kursgrafernes bevægelser er færdigheder, en daytrader har brug for at kunne mestre.

»Hvis det var nemt, ville alle gøre det. Hvis du som privatperson tror, at du kan gøre det bedre end hundredtusindvis investorer, som prøver at gøre nøjagtig det samme, så skal du bare gå i gang, eller også skal du tage en snak med en psykolog,« siger Jens Møller Nielsen.

Tom Hougaard er daytrader og spekulant. Han er kendt fra Millionærklubben på Radio24Syv, og så afholder han kurser, hvor han fortæller om de strategier, metoder og statistikker, han har udviklet.

»Mine kurser er ikke billige, fordi jeg ikke vil have, at det er dagdrømmerne, der kommer ind og tror, at de skal ind og blive millionærer i løbet af en weekend. Jeg sælger et kursus, hvor jeg underviser i al den statistik, som jeg har arbejdet mig frem til, og alle de metoder, jeg har fundet frem til,« siger Tom Hougaard.

Som fuldtids-daytrader svinger indtægten meget. I dårlige perioder kan man i flere måneder gå uden at få en krone ind på kontoen, og i gode perioder kan man tjene to års indkomst på tre måneder.

»Når jeg går igennem de perioder, hvor jeg taber, er verden bare så kulsort for mig. For jeg tænker, kommer jeg overhovedet nogensinde til at tjene penge igen, eller har jeg fuldstændig mistet mit touch? De seneste to-tre dage har eksempelvis været ad helvede til for mig, virkelig dårlige,« siger han.

Tom Hougaard tror, at mange undervurderer, hvor hårdt det kan være for pengepungen såvel som sjælen at ernære sig som daytrader.

»Min samvittighed byder mig ikke at portrættere mit arbejde i et rosenrødt lys. Jeg kan jo ikke løbe fra, at jeg tjener gode penge på at være spekulant. Men jeg gør heller ikke nogen hemmelighed ud af, når jeg taber. Jeg fortæller på ingen måde folk, at de kan blive rige på meget kort tid. Det er en hård kamp,« siger han.