Home Depot og Sears trak USA-aktierne markant ned

De amerikanske aktiemarkeder lukkede tirsdag med kraftige fald, efter at detailgiganterne Home Depot og Sears advarede om, at man ikke kan indfri forventningerne til helårsregnskabet og begge selskaber måtte derfor nedjustere.

De skuffende udsigter til i år kom efter, at aluminiumsproducenten Alcoa kun akkurat indfriede indtjeningsforventningerne, men skuffede på omsætningen.

Dermed udtrykte investorerne stor nervøsitet frem mod den amerikanske regnskabssæson, som netop er blevet skud i gang med regnskabet fra Alcoa.

S&P 500 lukkede 1,4 pct. lavere i 1510, mens Dow Jones Industrial lukkede 1,1 pct. lavere i 13.502. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 1,2 pct. lavere i 2639.

Olieprisen fortsatte med at stige tirsdag og lukkede 0,9 pct. højere i 72,8 dollar pr. tønde, hvilket er det højeste niveau siden august sidste år.

- Højere energipriser kan medføre et skift i forbrugsvanerne, for det kan før eller siden tvinge forbrugerne til, at bruge flere penge på ting, som de ikke nødvendigvis har lyst til, men som de er tvunget til, og det kan ramme virksomhedernes indtjening, vurderede aktiestrateg hos J. P. Morgan, Jack Caffrey, til Bloomberg News.

Detailgiganten Sears faldt markante 10 pct. til 154,3 dollar, efter at have nedjusteret forventningerne til i år. Verdens største "gør-det-selv"-detailkoncern Home Depot lukkede 0,1 pct. højere i 40,3 dollar til trods for nedjusteringen til helårsregnskabet.

Det skyldtes, at selskabet oplyste om et stort aktietilbagekøb på 250 mio. aktier. Entreprenøren D.R. Horton faldt 2 pct. til 19,4 dollar, da selskabet oplyste, at regnskabstallene for tredje kvartal vil blive røde, efter en ordrenedgang på hele 40 pct. Vi venter, at det amerikanske boligmarked forbliver udfordrende for os, udtalte selskabet i en meddelelse til nedjusteringen.

Pepsi Bottling Group, som er et datterselskab til Pepsico, fremviste modsat et regnskab for andet kvartal, som oversteg analytikernes forventninger. Indtjeningen kom ind på 70 cent pr. aktie, hvor analytikerne blot havde ventet 63 cent pr. aktie. Aktien lukkede 2,2 pct. højere i 35,7 dollar.

De amerikanske bilproducenter General Motors og Ford var næsten som de eneste godt kørende i det negative marked. Investeringsbanken JP Morgan hævede sin anbefaling for begge selskaber fra henholdsvis neutral til overvægt og fra undervægt til overvægt. General Motors lukkede 1,7 pct. højere i 37,4 dollar, mens aktierne i Ford lukkede 0,1 pct. højere i 9,1 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lå onsdag morgen kort inden lukketid 1 pct. lavere i 18.079.

(RB-Børsen)