Hollandsk børskæmpe bekæmper købstilbud med ny strategi

Foto: Robin van Lonkhuijsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hollandske Akzo Nobel, der gør sig inden for maling og kemikalier, vil splitte selskabet i to og udbetale store summer til aktionærerne.

Det fremgår af en strategiplan, som selskabet onsdag lægger på bordet som en modreaktion på et afvist købstilbud på 24 mia. dollar fra den amerikanske rival PPG.

Akzo Nobel har ifølge Bloomberg News ad flere omgange givet PPG en kurv, men mødte i sidste uge modstand fra investoraktivisten Elliot Advisors og en række aktionærer med samlet over 10 pct. af aktierne. Aktionærgruppen har bedt om en ekstraordinær generalforsamling med henblik på at afsætte selskabets bestyrelsesformand.

Nu kommer Akzo Nobel så med sit bud på, hvad der er i vente, hvis koncernen forbliver selvstændig.

Målet er inden for de kommende 12 måneder at udskille kemikalieforretningen enten via en børsnotering eller et salg og returnere langt størstedelen af provenuet til aktionærerne. Desuden foreslås en særlig udbetaling til aktionærerne i november i år på samlet 1 mia. euro samt en forhøjelse af det ordinære udbytte på 50 pct. til 2,50 euro per aktie.

Som en ekstra service kommer Akzo Nobel desuden med nye 2020-mål for sine to forretninger. Forretningen inden for malervarer skal nå et afkast på den investerede kapital på over 25 pct., mens kemikalieforretningen forudses at nå et afkast på 20 pct.

På aktiemarkedet vækker planerne foreløbigt ikke den store begejstring. Aktien falder med 0,5 pct. til 77,97 dollar. Markedsværdien af Akzo Nobel er omkring 19,7 mia. euro, eller 21,1 mia. dollar - mere end 13 pct. lavere end det afviste købstilbud fra PPG.