Hold på hat og briller: Nu kommer aktiemarkedets skræk

Siden 1950 har september i gennemsnit været den værste måned for de store amerikanske aktieindeks. For investorerne har august allerede været en grim fornøjelse med fald over hele linjen efter stor turbulens i Kina. De kinesiske myndigheder har indledt jagt på aktiesyndere.

Foto: STR. For verdens førende aktieindeks er september historisk set ikke en særlig sjov måned. Siden 1950 er det store amerikanske Dow Jones-indeks i gennemsnit faldet med 1,1 pct. i september.
Læs mere
Fold sammen

Efter store aktierutsjeture i august står investorernes absolutte skrækmåned og venter på at blive bragt i spil. September sidder historisk set på tronen som årets værste investormåned. Siden 1950 er det store amerikanske Dow Jones-indeks faldet med 1,1 pct., mens Nasdaq-aktierne siden 1971 i gennemsnit er faldet med 1 pct. Da der er om et gennemsnit indsamlet over en lang årrække, betyder det ikke, at september hvert eneste år er faldet ud som årets værste måned.

Der er mange forskellige teorier om, hvorfor september har været en så besværlig størrelse for investorerne. En forklaring går på, at sommermånederne typisk byder på lette handelsvolumener, da en større del af investorerne holder ferie og derfor afstår fra at sælge aktier fra deres portefølje. Og når så efteråret begynder at banke på døren, vender investorerne tilbage til deres skriveborde og sælger aktier, som de allerede havde planlagt at skille sig af med. På den måde oplever markedet et øget pres på salgssiden, hvilket trækker det samlede marked ned.

En anden forklaring går på, at aktieåret ofte bliver indledt med stor optimisme. Og når så de forskellige selskaber har aflagt et par regnskaber i løbet af året, begynder regnskabsskuffelserne så småt at pible frem rundt omkring.

Investorerne har i forvejen været igennem en grim august, hvor en dyster stemning i Kina har slået optimismen omkuld. Inden månedens sidste handelsdag er det amerikanske Dow Jones-indeks nede med 6 pct., mens det ledende tyske indeks er slået helt ud af kurs med et fald på 9 pct.

Aktieåret fik ellers en forrygende indledning med masser af optimistiske spådomme om den globale økonomis herligheder. Festen har dog foreløbigt fået en brat slutning. Krisen i Grækenland, hovedbrud med husholdningen i både Brasilien og Rusland - og ikke mindst de seneste måneders aktieuro i Kina har kastet grus i det økonomiske maskineri.

De kinesiske myndigheder har ifølge Financial Times netop indledt en klapjagt på de personer eller aktiehandlere, som, myndighederne mener, bærer skylden for, at børsmarkederne i Kina er blevet ramt af rendyrket panik. Kineserne vil stramme overvågningen og har overgivet 22 tilfælde af mistænkelig adfærd på markedet, som inkluderer mistanke om insiderhandel, kursmanipulation og »spredning af rygter i markedet«, til politiet.

De kinesiske myndigheder sænkede i sidste uge både renten og kravet til bankernes reserve i et forsøg på at sætte en stopper for nedturen. Samtidig blev købsrestriktioner på boligmarkedet fjernet, mens bankerne blev opfordret til at øge deres kreditter.

I kølvandet af aktiepanikken i Kina endte det danske eliteindeks i sidste uge med en stigning på 0,7 pct. efter hektiske udsving undervejs. Mandag faldt aktierne med voldsomme 4,7 pct., mens der både tirsdag og torsdag var solide plusser på over 3 pct. i farvandet.

Mandag formiddag opfører det danske aktiemarked sig anderledes roligt og danser rundt lige omkring nulpunktet.