Højeste vækst i eurozonen i seks år

Det ser godt og lyst ud for Eurozonen i disse tider. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det økonomiske opsving i eurozonen begynder for alvor at se robust og bæredygtigt ud.

De 19 eurolandes vækst voksede 0,6 pct. i årets andet kvartal sammenlignet med kvartalet før, og måler man i forhold til samme tidspunkt sidste år, er væksten nu 2,1 procent, hvilket er det højeste siden 2011.

»Væksten i Europa er nu på linje med det, vi ser i USA, og det er på trods af, at USAs vækst er naturligt højere, fordi der er en højere befolkningsvækst. Så i og for sig kan man godt sige, at opsvinget lige nu er stærkere end i USA,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Til sammenligning var væksten i USA i samme periode på 0,65 pct., mens Storbritanniens økonomi voksede med 0,3 pct.

Tirsdagens væksttal markerer, at eurozonen har haft uafbrudt vækst i 17 kvartaler i træk, og i juni faldt arbejdsløsheden til 9,1 pct. – det laveste niveau i otte år. Med den nuværende vækst er der udsigt til, at endnu flere europæere vil bevæge sig fra arbejdsløshedskøen til arbejdsmarkedet, siger Las Olsen.

»Det betyder, at arbejdsløsheden kommer til at falde og selvfølgelig også, at man begynder at støde på de samme problemer, som vi diskuterer herhjemme, nemlig at der begynder at mangle arbejdskraft på nogle områder. Arbejdsløsheden er slet ikke ligeligt fordelt i euroområdet. I Tyskland er arbejdsmarkedet temmelig stramt, mens der i Italien for eksempel stadig er meget høj arbejdsløshed,« siger Las Olsen.

Ifølge Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, er det mest positive ved tirsdagens væksttal, at den politiske uro fra 2016 tilsyneladende ikke har haft en mærkbar afsmitning på væksten i eurozonen.

»Det er jo ikke prangende tal. Min analyse er, at det er et stemningsbetonet opsving – det vil sige, at vi har haft lidt positive nyheder, som nu slår igennem i de makrotal, vi har set de seneste kvartaler. De positive nyheder er dybest set lidt omvendt forstået på den måde, at det ikke er så dårligt efter Brexit og Trump, som man kunne have frygtet,« siger Philipp Schröder:

»Macron-effekten er formentlig ikke engang inde i de her tal endnu, så der vil jeg forvente, at vi ser endnu mere positivt nyt til næste kvartal igen.«

Vigtig for dansk økonomi

Las Olsen kalder væksten i euroområdet for »ekstremt vigtig« for dansk økonomi.

Han vurderer, at der nu er en realistisk mulighed for, at økonomien i både Danmark og eurolandene kan vokse med to pct. i 2017, hvilket vil være en meget solid vækst i den nuværende situation, siger han.

»To er det nye fire. I sammenligning med både andre lande og den underliggende befolkningsvækst er det faktisk ret høj vækst,« siger Las Olsen.

»Desværre er der sket det i hele verden, at produktivitetsvæksten er blevet langsommere. Derfor er der ikke naturligt så meget økonomisk vækst som tidligere. Samtidig er der ikke så stor en stigning af folk i den arbejdsdygtige alder – heller ikke i Europa, og det betyder, at det, man kan forvente af væksten, er blevet mindre,« siger Las Olsen.