Højt spil med privatøkonomi i Nordsjælland

Den rigeste del af Danmark, der holder til nord for København, har markant flere aktier og farlige boliglån end andre. Lån og aktieformuer er tilmed også meget større end andre steder.

Foto: Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Farlige boliglån og store formuer placeret i aktier - på samme tid.

Mange af Danmarks mest velstillede familier, der bor i Nordsjælland, hvor store villaer og dyre biler lyser godt op i landskabet, har spændt deres privatøkonomi til bristepunktet.

De har nemlig ikke alene optaget langt større boliglån end andre for at kunne købe flotte, velbeliggende villaer, som let koster fem millioner kroner. De benytter typisk også farlige lån uden afdrag med variable rente i langt større omfang end andre steder i Danmark.

Det er helt op mod 70 procent af alle boliglån i Nordsjælland, der er den mest risikable type, mens andelen på landsplan er på 54 procent. Men oven i dette satses der også stort på danske og udenlandske aktier, der let kan falde stort i kurs, viser en ny undersøgelse fra Nykredit på baggrund af oplysninger fra Værdipapircentralen.

Mange familier i Nordsjælland har både et boliglån uden afdrag på tre millioner kroner og en privat pensionsordning på et par millioner kroner, hvoraf hovedparten er placeret i aktier.

Skulle en yderst uheldig kombination af stigende renter og faldende aktiekurser indtræffe, rammes de dobbelt fra flere sider på samme tid med en styrke, der måske kaster dem omkuld.

Afdelingsdirektør i Nykredit, Sune Worm Mortensenm, kalder da også forskellen mellem Nordsjælland og resten af landet for »meget stor,« både når det gælder brug af boliglån og lyst til at sætte sparepenge i aktier.

»Derfor er de geografiske forskelle på, hvordan danskerne rammes og belønnes af de løbende udsving på de finansielle markeder, enorme. Den finansielle sårbarhed er ganske stor i Nordsjælland - både på formue og lånesiden,« siger han.

Cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank siger, at den større følsomhed overfor økonomiske nedture i de mest velstillede dele af landet, klart blev afsløret i 2009, da finanskrisen kulminerede. Her tabte familier fra Nordsjælland betydeligt mere i formue, friværdi og indkomst end andre steder i landet.

»Indbyggerne i Nordsjælland er de mest sårbare. Men de har typisk også en så solid økonomi og så store indkomster, at de er i stand til at håndtere en krise. Derfor er der heller ikke i de dyre områder, at vi endnu har set flest tvangsauktioner over fast ejendom,« siger Steen Bocian.

Hertil siger Sune Worm Mortensen dog, at de færre tvangsauktioner omkring København især skyldes, at der her er langt flere handler og større omsættelighed. Omvendt er det de steder i landet, hvor der handles færrest boliger, at der er flest tvangsauktioner.

Steen Bocian medgiver, at økonomien er noget anspændt for en del: »Der skal ikke så meget til for at ryste privatøkonomien de steder, hvor buen er spændt til det yderste,« siger han.

Men ved at satse stort på både lån uden afdrag med variabel renter og aktier på samme tid, kommer en del faktisk til at sprede deres risiko - måske ved et tilfælde.

»For begynder det for alvor at gå bedre med økonomien, vil både aktier og renter typisk stige. I den situation kan de ekstra udgifter til boliglånet betales med formuegevinster fra aktier,« siger Steen Bocian.

Seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh tilføjer, at en kombination af store boliglån og store investeringer i aktier kræver nøje omtanke:

»Ellers er der fare for, at man få et alvorligt rap over fingrene. Men om det er farligt, afhænger meget af, hvordan folk skruer deres økonomi sammen. For bor man i en dyr bolig med flere millioner kroner i friværdi, vil man være meget udsat over for faldende boligpriser,« siger Mikkel Høegh.

»Derfor vil det være sund fornuft også at spare op i andre ting, så alle æg ikke lægges i én kurv. Men det kræver stor omtanke at spare en stor formue op på rette vis, og sprede risikoen så meget som muligt.«