Hjorts røverkøb

Finansministeriet betaler gruppen af emissionsbanker en ret lav pris for at børsnotere DONG, bekræftede statskassen mandag.

ARKIVFOTO. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne havde lydt i måneder, og i går bekræftede finansminister Claus Hjort Frederiksen så, hvad mange i finansverden har talt om længe: Aktionærerne i DONG betaler de mange banker bag børsnoteringen en ganske lav pris for at hjælpe selskabet på børsen.

Således offentliggjorde Finansministeriet mandag, at ­staten maksimalt betaler 0,7 procent af provenuet fra børsnoteringen til bankerne. Ved de mere hyppige børsnoteringer af private virksomheder kan bankernes lønkrav ligge så højt som 1,5-2 pct. Og det lyder måske ikke af den store forskel umiddelbart, men dykker man ned i tallene, så er der tale om en større milliardbesparelse.

Børsværdien af DONG er endnu ukendt, men et af de højeste estimater lyder på 70 mia. kr. Men det er ikke alle aktier i DONG, der sættes til salg den første dag.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en international bank har vurderet, at det vil være tilstrækkeligt at sælge 15 procent af aktierne i DONG den første børsdag. Hvis bankerne betales med 0,7 pct. af dette beløb, får gruppen af finanshuse 73,5 mio. kroner til deling for deres arbejde. Havde Claus Hjort Frederiksen betalt den samme takst som private kunder, havde prisen formentlig ligget i et interval mellem 150-210 mio. kr.

Aflønningen af bankerne er faktisk også lavere, end sidste gang staten forsøgte at børsnotere DONG i 2007. Her var aftalen, at bankerne skulle have 1,15 procent af provenuet.