Historisk langstrakt aktiekrise

Mandagens markante kursfald markerer en kedelig rekord for danske investorer.

C20-indekset over de mest handlede aktier lukkede igen i rødt - for 11. handelsdag i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

11 børsdage i træk er de største danske aktier nu faldet, og det er den længste periode med uafbrudte fald i den tid, eliteindekset har eksisteret. Den tidligere rekorden er over 20 år gammel.

Mandag faldt C20-indekset med 3,15 procent til indeks 363,18, og det samlede fald de seneste uger er dermed på 17,1 procent.

Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, betegner over for Ritzau Finans markedet som præget af voldsom nervøsitet og ekstrem volatilitet. Han konstaterer, at der lige nu ganske enkelt ikke er købere i markedet, som kan "gribe" aktierne, når det går nedad. Desuden er der en tendens til, at alle går med, når en retning er udstukket, hvilket forstærker nedturen.

- Men markederne er ekstremt oversolgte. Vi er faldet 11 dage i træk, og en teknisk modreaktion er ikke usandsynlig, om end markederne fortsat vil være nervøse i de kommende uger, vurderer Ole Kjær Jensen.

Ikke ét eneste papir var mandag i stand til at holde sig i positivt terræn - Novo Nordisk blev dagens "vinder" med et tab på beskedne 0,5 procent. De største tabere blev FLSmidt, NKT, Lundbeck, GN Store Nord og A.P. Møller - Mærsk med kursfald på mellem fem og otte procent

Dermed er aktierne faldet uden undtagelse siden 22. juli. Tilbage i februar 1992 oplevede eliteaktierne i det daværende KFX C20 indeks tilbagegang 10 børsdage i træk, og i marts samme år fulgte endnu ni dage med kursfald, skriver Ritzau Finans.

Uroen er i denne omgang udløst af usikkerheden om økonomierne i Europa og USA. Underskuddene i Grækenland, Irland, Italien, Spanien og Portugal har længe været på dagsordenen, lige så har det politiske drama om gældsloftet i USA, og i weekenden blev dramatikken øget, da kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's for første gang nogensinde sænkede tilliden til USAs økonomi fra den allerfineste rating til den næstfineste. Det har udløst fornyet uro og yderligere aktiefald kloden rundt.

Den europæiske centralbank meldte natten til mandag ud med sin støtte til de sydeuropæiske obligationer, og det lagde da også en dæmper på den første panik. Men aktierne også i USA er alligevel faldet kraftigt hen over dagen.

"Markedet vendte hurtigt efter den pæne start, og det er svært at sige, hvilke mekanismer, der får det til at skifte retning, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Smykkefirmaet Pandora, der i sidste uge faldt næsten 70 procent på en enkelt handelsdag, var længe ene om at glimte på aktiemarkedet med en lille kursstigning. Pandora fik dog også en på skrinet og er nu 3,8 procent nede i kurs 47.

Danske Bank-koncernen, der tirsdag kommer med halvårsregnskab, er faldet med 4,4 procent til kurs 84,45.

I USA ligger Dow Jones-indekset klokken 17:30 cirka 2,4 procent lavere, mens Nasdaq-indekset, der blandt andet omfatter store IT-virksomheder som Apple, falder 3,2 procent, skriver Ritzau Finans.