"Historisk foræring" til bankaktionærer

Bankpakke II er en gave med næsten gratis kapital, og snakken om betaling for en høj risiko er "vildledning af groveste karakter," skriver AktieUgebrevet.

Foto: Foto: Claus Bjørn Larsen. Bankpakke II er først og fremmest en håndsrækning til aktionærerne i Danske Bank, mener AktieUgebrevet.
Læs mere
Fold sammen

Overordnet set er bankerne, brancheorganisationen Finansrådet, Dansk Industri og en række eksperter enige om, at den anden politiske støttepakke på tre måneder til finansbranchen er en god og nødvendig - omend lidt dyr - støtte til en meget trængt branche. Desuden kan den ekstra kapital formentlig føre til, at forbrugerne og virksomhederne ikke pr. automatik vil blive mødt med et nej, når de besøger banken. Kreditklemmen skulle dermed være afværget.

Men hvordan ser virkeligheden ud for bankernes aktionærer? Det har AktieUgebrevet med redaktør Morten W. Langer i spidsen et meget stærkt bud på: Det er en gave af historiske dimensioner.

"Bankpakke II er efter AktieUgebrevets vurdering danmarkshistoriens største foræring til en branche, hvoraf mange står på randen til at blive nødlidende på grund af flere års unødig udlånsfest og gearing af kapitalgrundlaget. Med pakken kan især Danske Bank ånde lettet op, og vi vurderer, at bankaktierne baseret på denne pakke skal sendes markant i vejret," skriver AktieUgebrevet.

"Den indledende tekst om, at staten opnår et afkast, som svarer til den risiko, staten påtager sig er efter vores opfattelse vildledning af groveste karakter. Der væltes enorme risici over på de statslige finanser og skatteyderne, uden at staten får en tilsvarende upside, som eksempelvis en model, hvor den ansvarlige kapital senere kunne konverteres til aktier," hedder det videre.

Stor hjælp til Danske Bank

Morten W. Langer mener oven i købet, at der ikke er udsigt til, at bankerne vil linde på låget til pengekassen:

"Der er ingen grund til at tro, at alle de svage banker vil begynde at låne mere ud. De vil krybe i ly og glæde sig over staten er trådt til som en ædel redningsmand, som ikke tager sig særligt betalt for det."

AktieUgebrevet konstaterer, at banksektoren i Danmark er lykkedes fantastisk med at overbevise politikerne om, at hjælpen i Danmark skulle gives på andre vilkår end i udlandet.

"I sidste ende handler det efter vores opfattelse om at holde hånden under især Danske Bank. Det bliver antageligt her hovedparten af de 100 milliarder kroner eventuelt skal lægges. Og nu tilkommer gevinsten Danske Bank-aktionærerne på bekostning af skatteyderne. Derfor vil vi antageligt se, at Danske Dank-aktien fra morgenstunden tordner frem, selv om den allerede er steget ca. 30 procent, siden politikerne luftede deres hensigter med bankpakke II," skriver AktieUgebrevet.

Læs også: Forbrugerrådet tilfreds med bankpakke