Her er vinder- og taberaktierne i den amerikanske regnskabssæson

Den amerikanske regnskabssæson lakker mod enden, og en status viser, at især tre brancher har klaret sig bedst med markante aktiestigninger til følge, hvoraf én forventes at fortsætte sit kursridt. Men der kan også udpeges en taber.

IT- og finansaktier har haft en gylden tid i i den amerikanske regnskabssæson, mens andre sektorer har klaret sig mindre godt. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De »uforsigtige« har vundet over de »forsigtige« i denne regnskabssæson i USA. Mere præcist har de cykliske aktier - som ventet - vundet over de defensive aktier. Det er vurderingen fra seniorstrateg Morten Hessner fra Nordea, efter at næsten 90 pct. af selskaberne bag det amerikanske S&P500 aktieindeks nu har aflagt regnskab.

Konkret betyder det, at hvis man har eksempelvis en del IT- eller finansaktier i sin portefølje, så har den seneste tid været god for pengepungen. I det hele taget har markedet været præget af en positiv stemning som følge af stærke regnskabstal over næsten hele linjen.

»Samlet set har det været den stærkeste regnskabssæson i fem-seks år, og på sektorniveau har alle sektorer, bortset fra telebranchen, faktisk slået analytikernes estimater forud for regnskabsaflæggelsen,« forklarer Morten Hessner.

Stærk forbedring af indtjening

Han påpeger dog, at der stadig er klare vindere og tabere i feltet. Sektorer som IT, finans og cyklisk forbrug har klaret sig bedre end tele- og forsyningssektoren og stabilt forbrug.

»Ser man bort fra energi-sektoren, der har sprængt alle rammer for øget overskud efter den stigende oliepris siden sidste år, så har sektorer som finans, råvarer og IT klaret sig bedst i den overståede regnskabssæson. Det er klassiske cykliske aktier. Finans har øget indtjeningen 20,1 pct. i forhold til samme kvartal året før, teknologi og råvarer med hhv. 18,9 pct. og 18,6 pct. I den anden ende af skalaen ligger defensive sektorer som telebranchen, der skraber bunden med en tilbagegang i indtjeningen på 5,5 pct. Stabilt forbrug ligger på næstsidstepladsen med en stigning på 1,2 pct., mens Forsyning ligger tredjesidst med en beskeden stigning på 4,4 pct.,« forklarer han.

Konjunktursvingninger har selvsagt stor betydning for, hvordan de enkelte sektorer udvikler sig. Nogle sektorer er mere følsomme over for samfundsøkonomien og gode at investere i, når det går godt. Her fremhæver Nordeas seniorstrateg luksusgoder som biler, mode og rejser, ligesom elektronik og finanssektoren også klarer sig bedre, når økonomien har det godt.

»Andre varer som for eksempel dagligvarer forbruger vi uanset hvordan økonomien ser ud og er derfor gode at investere i, når økonomien har det svært. Og det er netop den tendens, vi har set i denne sæson,« forklarer Morten Hessner.

IT forventes at fortsætte kursridt

Og den positive tendens fortsætter ifølge strategen, der ser et opsving i økonomierne på begge sider af Atlanten og på vækstmarkederne. Det får den konsekvens, at både finans- og IT-sektorens kursmæssige fremskridt forventes at fortsætte.

Finanssektoren kan drage fordel af, at virksomheder og forbrugere igen har fået mod på at investere og låne penge. Samtidig kan flere betale deres lån tilbage takket være den gode økonomiske gænge, og dermed lider bankerne færre tab.

Morten Hessner og hans kolleger har dog størst fidus til IT-sektoren. Hele 90 pct. af de nyligt fremlagte regnskaber i denne sektor har overrasket positivt i forhold til markedets forventninger.

»Med et afkast på globale IT-aktier på 15,4 pct. siden årsskiftet målt ved »MSCI all countries IT« og opgjort i danske kroner, er IT helt klart den sektor, der har leveret det højeste afkast i år. Og vores forventning er, at IT-sektoren også i den kommende tid vil være den sektor, som præsterer bedst,” lyder det fra seniorstrategen.