Her er verdens dyreste aktiemarked

Tal viser, at det danske aktiemarked er det dyreste i verden, og aktiestrateg anbefaler, at danske aktionærer ikke smider alle pengene i danske aktier.

Foto: DADO RUVIC

Når man ser på kurs i forhold til forventet indtjening, er de danske aktier dyrest af alle. Japan, USA og Sverige halter betragteligt bagefter, og hvis man skal handle helt billigt, skal man se mod Rusland og Sydkorea. Det skriver Børsen mandag.

Nøgletallet pris/indtjening viser, at det koster 20,90 kroner at købe sig til én krone af den forventede indtjening. De fleste andre aktiemarkeder ligger cirka på mellem 14-18 kroner per krone af selskabernes forventede indtjening, og Rusland er et ekstremt tilfælde, hvor man kun skal betale 6,6 kroner for at få en krone af indtjeningen.

C20-aktierne er samlet steget 130 procent de seneste fem år, hvor de største europæiske aktier til sammenligning er steget med 50 procent. Det store afkast er en af grundene til, at de danske aktier er så dyre, og forklaringen ligger blandt andet hos de sucesshistorier, som det danske aktiemarked har leveret i nogle helt specifikke brancher.

»Der er rigtig mange gode investeringshistorier i Danmark, og inden for en række brancher har vi den ledende globale aktør her i landet. Så hvis du skal have det førende linjerederi, så er det A.P Møller-Mærsk. Vil du have dem, der er skarpest på insulin, så er det Novo Nordisk. Er det inden for vindmøller, er det Vestas. Og enzymer - så er det Novozymes,« siger Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA Pension, til Børsen.

De danske succeshistorier har betydet store afkast til aktionærerne, men Henrik Henriksen advarer mod at sætte al sin lid til danske aktier. Han mener, at de er ved at blive for dyre og anbefaler de danske investorer at sprede sin risiko.