Her er udlandets danske favoritaktie

Fire ud af fem aktionærer i smykkevirksomheden Pandora kommer fra udlandet. Dermed er smykkevirksomheden den aktie, som tiltrækker sig mest interesse uden for Danmark. Novo Nordisk, Vestas, DSV og Danske Bank er andre aktier som udlandet kan lide.

Foto: Søren Bidstrup

Udenlandske investorer flokkes om danske aktier. Siden 2006 er de danske aktier gået fra været 25 pct. ejet af ikke-danske investorer til i dag over 60 pct. Det er de store aktie, som udlandet er vilde med.

Smykkevirksomheden Pandora er i dag 80 pct. ejet af udlandet og dermed den aktier, som listen over den meste interessante for udlandet, viser beregninger fra Nordea.

»Udlandets interesse for Pandora har i øvrigt fulgt aktiekursen meget tæt. Da Pandora blev tvunget i knæ efter sin børsnotering faldt udlandets ejerandel også til godt 10 pct. I dag efter en mangedobling af kursen siden bunden har udlandet igen kastet sin kærlighed på den danske smykkeaktie,« siger Michael Borre, chefrådgiver i Nordea.

Også Novo Nordisk er en af udlandets kæledægger. Medicinalvirksomheden er med en værdi på næsten 1.000 mia. kr. en af Europas mest værdifulde selskaber. I takt med den enorme optur i aktiekursen over de sidste 20 år har udenlandske investorer fået en stigende rolle.

»Medicinalselskabet med fokus på sukkersyge har i dag en udenlandsk ejerandel på knap 75 pct., og udlandet har aldrig tvivlet på det danske selskabs potentiale. Udlandets ejerandel har således været støt stigende uden store udsving de sidste 10 år,« siger Michel Borre.

Generelt er der en tendens, at stærkt stigende aktiekurser er drevet af udenlandsk interesse. Det gælder blandt andet for Danske Bank, som oplevede en dramatiske nedtur på aktiemarkedet, da finanskrisen ramte banken. Det fik de udenlandske investorer til at sælge bank-aktien.

»I løbet af 2008 faldt udlandets ejerandel til under 20 pct., mens den siden er steget i raketfart i takt med restruktureringen i banken. I dag er over halvdelen af aktionærerne i banken fra udlandet,« siger Michael Borre.

Også transportaktien DSV blev kasseret af udlandet efter krisen, men de har siden købt op igen, og i dag sidder ikke-danske investorer på 60 pct. af selskabet.

»Det danske eliteindeks er fyldt med store internationalt orienterede virksomheder, der hører til blandt de bedste inden for deres felt. Og de er veldrevne og har udsigt til at fortsætte de fine takter. Det giver genlyd i de internationale investorkredse, også selv om danske aktier takket være de seneste års massive kursstigninger er blevet relativt dyre set i forhold til globale aktier,« siger Michael Borre.

Vindmøllerproducent Vestas har også oplevet, at udlandet har solgt ud, men siden er vendt tilbage. I dag har selskabet godt 55 pct. af aktionærerne i udlandet.