Her er præsident-kandidaten som markederne frygter mest

Få overblikket: Sådan kan du forvente, at markederne vil reagere alt efter, hvem der ender med at blive USAs næste præsident.

Læs mere
Fold sammen

De finansielle markeder følger spændt med i den amerikanske valgkamp. Valgets udfald vil nemlig få væsentlig betydning for verdens største økonomi og dermed også de finansielle markeder.

Aktiemarkederne er vilde med politisk stabilitet og gode vækstrammer. Derfor vækker det nervøsitet på Wall Street, når visse kandidater lufter ideer om budgetstramninger og reguleringer af den finansielle sektor.

Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, har på vegne af finansbranchen inddelt de fem mest sandsynlige kandidater i to grupper: skrækkandidaterne og ønskekandidaterne.

Skrækkandidaterne

Foto: MIKE SEGAR. Donald Trump taler i Milford, New Hampshire. Fold sammen
Læs mere

Donald Trump (Republikaner)

Donald Trump er kendt for sit hår og kontroversielle udmeldinger. Først som fast kommentator på blandt andet Fox News og siden også som præsidentkandidat. Som kandidat har han overrasket de fleste politiske iagttagere, og med sin vision om at gøre USA stort igen står han i dag med en reel chance for at blive nomineret som Republikanernes kandidat.

»Aktiemarkederne vil som udgangspunkt ikke gå i panik, hvis han bliver valgt. Han er trods alt en succesfuld forretningsmand,« siger Henrik Drusebjerg. Derudover har Trump på elegant vis kommunikeret i øst og vest om sin politik, påpeger Henrik Drusebjerg, og det betyder paradoksalt nok, at han ikke har malet sig selv op i et hjørne politisk og ideologisk. Som præsident vil han dermed have handlefrihed.

»Derudover skal man huske på, at han som præsident vil være pakket ind af rådgivere. Der er også forskel på, hvad han siger i sin valgkamp, og hvad han vil gøre som præsident,« siger Henrik Drusebjerg. »Det håber jeg i hvert fald.«

Foto: ERIC THAYER. Ted Cruz. Fold sammen
Læs mere

Ted Cruz (Republikaner)

Ted Cruz vandt det første primærvalg i Iowa foran Donald Trump. Henrik Drusebjerg er langt mere nervøs ved tanken om Ted Cruz i Det Hvide Hus end ved Donald Trump.

»Ted Cruz tilhører den yderste fløj i Tea Party-bevægelsen, og han er langt mere religiøst forankret end Donald Trump. Derudover har han nogle synspunkter økonomisk og udenrigspolitisk, der i høj grad vil bekymre de finansielle markeder,« vurderer Henrik Drusebjerg.

Blandt andet ønsker Ted Cruz at beskære de offentlige udgifter massivt for at balancere det offentlige budget. Det er disse besparelser, Henrik Drusebjerg frygter, kan kvæle den beskedne amerikanske vækst der er i øjeblikket.

Selv om Ted Cruz ligesom Donald Trump vil blive omgivet af rådgivere, vurderer Henrik Drusebjerg, at Cruz er mere argumentresistent end Trump.

Foto: MATTHEW CAVANAUGH. Bernie Sanders. Fold sammen
Læs mere

Bernie Sanders (Demokrat)

Den sidste skrækindbydende kandidat er fra den helt anden side af det politiske spektrum.

»Bernie Sanders tilhører den yderste venstrefløj efter amerikanske standarder,« siger Henrik Drusebjerg.

»Han har gjort bankerne til regulære prygelknaber, og otte år efter finanskrisen virker hans retorik en anelse fortærsket,« siger Henrik Drusebjerg, der medgiver, at hans stilling som chefstrateg i investeringsbanken Carnegie gør ham en smule inhabil i denne sammenhæng.

Han mener dog, at Bernie Sanders' tanker om at opsplitte banker og pålægge dem yderligere restriktioner vil gøre det sværere for virksomheder at skaffe risikovillig kapital, hvilket vil hæmme økonomien.

»Bliver han valgt som demokratisk kandidat, vil markederne i langt højere grad fortrække Marco Rubio,« siger Henrik Drusebjerg.

Ønskekandidaterne

Foto: CHIP SOMODEVILLA. Marco Rubio. Fold sammen
Læs mere

Marco Rubio (Republikaner)

Med 23 procent af stemmerne i Iowa kom Marco Rubio ind på en tredjeplads i det første primærvalg.

Det ærgrer de finansielle markeder, vurderer Henrik Drusebjerg. Marco Rubio er nemlig den klart fortrukne kandidat i det republikanske felt.

»Traditionelt har republikanerne stået for liberaliseringer af de finansielle markeder, men i øjeblikket er holdningerne fra Hillary Clinton og Marco Rubio ikke så forskellige endda. Jeg tvivler på, at nogen af dem vil lave lempelser eller yderligere restriktioner af den finansielle sektor. I øjeblikket kigger de på situationen i Europa og overvejer, om de måske er gået for langt med restriktionerne på den anden side af Atlanten,« siger Henrik Drusebjerg.

Foto: ADREES LATIF. Hillary Clinton. Fold sammen
Læs mere

Hillary Clinton (Demokrat)

Tidligere udenrigsminister og First Lady Hillary Clinton vandt det demokratiske primærvalg med et mulehår foran konkurrenten Bernie Sanders.

Det er anden gang, hun forsøger at blive USAs første kvindelige præsident. I 2008 tabte hun den demokratiske nominering til Barack Obama.

Når finansmarkederne gerne ser hende som præsident, skyldes det blandt andet hendes politiske erfaring. Der er dog særligt én industri i USA, der er nervøs ved udsigten til Hillary Clinton som præsident.

»Hun har luftet tanker om at regulere dele af biotekbranchen, og det har sendt nervøsitet gennem hele den amerikanske medicinalindustri,« siger Henrik Drusebjerg.

I sin valgkamp har Hillary Clinton problematiseret, at de amerikanske medicinalselskaber nærmest egenhændigt bestemmer prisen på medicin. Hvor meget hun reelt kan ændre på det, kommer også til at afhænge af hendes endelige parlamentariske grundlag, påpeger Henrik Drusebjerg.

Næste primærvalg løber af stablen den 9. februar i staten New Hampshire. Og først til efteråret tirsdag den 8. november går hele USA til stemmeurnerne.