Her er Langers skarpe, men anderledes aktietips

Det danske aktiemarked har klaret sig fremragende under den seneste måneds globale aktienedtur. Men det er også klart, at elastikken spændes mere og mere ud, skriver Morten W. Langer.

Læs mere
Fold sammen

Ja, det er anderledes denne gang: Det burde efterhånden være gået op for de fleste, at det er ”anderledes denne gang.”

Efter den ret så dramatiske nedtur for en lille måned siden, og den efterfølgende korrektion op, har markederne nu meget svært ved at komme videre op. Faktisk har de seneste uger vist de klassiske svagheder ved forsøg på positive korrektioner.

De professionelle investorer har anvendt selv mindre positive stigninger til at sælge ud til bedre priser, og derefter er markederne sendt tilbage tæt på udgangspunktet. Selvom bankøkonomer og aktiestrateger tidligt har kaldt tilbagefaldene for en supergod købsmulighed, tyder mindre og mindre på det. Seneste statistikker viser samtidig, at bankerne ikke selv har købt op af danske aktier overhovedet i august.

De danske storaktier klarer sig fortsat godt, men to nye advarselssignaler: Generelt har det danske aktiemarked klaret sig fremragende under den seneste måneds aktienedtur. Men det er også klart, at elastikken spændes mere og mere ud. Ud over at udenlandske finanshuse fortsætter deres nettosalg af danske aktier, er der dukket to andre advarselssignaler op den seneste uge:

For det første er de seneste års vedvarende insiderkøb fra direktører og bestyrelsesmedlemmer nu blevet afløst af et overordnet nettosalg. Meget tyder således på, at insiderne nu begynder at se, at der er en opbremsning i overskudsudviklingen på vej, og at presset på selskabets aktiekurs vil stige. Vi vil holde øge med, om denne tendens fortsætter de kommende uger og rapportere herom.

For det andet holder AktieUgebrevet løbende øje med omfanget af finanshusenes shortpositioner i danske aktier. Samlet set har positionerne været svagt stigende den seneste måned, hvilket fremgår af tabellerne bagerst i AktieUgebrevet hver uge. Men de seneste uger har omfanget af shortpositioner for alvor taget fart.  Hvad det betyder kan blandt andet ses i udviklingen i TDC aktien fredag.

TDC fik kæmpesmæk af udlandet fredag: TDC aktien blev sendt 8 pct. ned fredag, efter melding om, at fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark er blevet afvist af konkurrencemyndighederne. Der er selvfølgelig logik i et vist kursfald, på grund af at den forventede aftagende konkurrence nok ikke bliver til noget alligevel. Men kursreaktionen var overdreven negativ, og den blev forstærket af et kæmpe nettosalg fra udlandet.

Bevægelsen afspejler efter vores vurdering, at de udenlandske hedgefonde og algoritme tradere leder efter selv små sprækker i ordrebøgerne på børsen for de store C20 selskaber. En negativ melding kan derfor blive forstærket, som vi så det med Novozymes og Carlsberg. Dette kan blive forstærket af, at udenlandske hedgefonde nu opbygger shortpositioner i danske aktier. Antageligt ud fra devisen: C20 aktierne er kun faldet en brøkdel af udlandet, men på et tidspunkt bliver presset så stort, at kursfaldene må komme – med stor styrke, og forstærket af algoritme tradere.

Sådan ser forretningen ud: Lån nogle aktier nu af fx pensionskasser, sælg dem dyrt i markedet nu, afvent større kursfald, køb aktierne tilbage billigt   og lever aktierne tilbage til dem, du har lånt dem af. Og vupti – en klækkelig gevinst. Under alle omstændigheder synes risikoen begrænset, da sandsynligheden for en længerevarende kursstigning lige nu er begrænset.

Det er altid sjovest at fortælle en positiv historie: Fra forskellig side er vi de seneste måneder blevet skudt i skoene, at vi er unødigt skeptiske og negative overfor udviklingen på aktiemarkederne. Vi mener at det er vores fornemste opgave at fortælle det, vi ser, og berette om de drivkræfter, som påvirker aktiemarkederne. De fleste private aktieejere vil allerhelst høre en positiv historie, uanset om den er realistisk eller ej.

De vil gerne tro på gevinsten eller at tabet kan indhentes, bare de venter lidt længere. Vi har det seneste halve år været yderst skeptiske overfor den aktieboble, vi har set under opbygning, og som ikke var langtidsholdbar. Men vi har hele tiden tilpasset vores porteføljer i AktieUgebrevet efter den aktuelle markedssituation. Så man kan godt være fuldt investeret, samtidig med, at man ikke tror på, at optrenden er holdbar. I AktieUgebrevets porteføljer har vi klaret os ganske godt: Basisporteføljens afkast har i år været 25 pct., mens Spekulationsporteføljens er på 14 pct., især på grund af en meget lav risikotagning.