Her er kernen i Parken-sagen

Tirsdag klokken 16 falder der dom i Parken-sagen, her kan du genopfriske detaljerne i den langstrakte retssag.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presseopbuddet var meget pænt, da Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup tog plads i retten på en råkold formiddag midt i december 2014.

Det var første retsdag i sagen om kursmanipulation mod Parken, selskabets tidligere ledelse, FIH Erhvervsbank samt to navneforbudsbeskyttede personer.

På den første dag blev rammerne for Bagmandspolitiets anklager lagt frem: Parken skulle i 2007 og 2008 have handlet for mere end 280 mio. kroner i sine egne aktier for at holde kursen på papiret oppe. Flemming Østergaard skulle ifølge Bagmandspolitiet have instrueret det og Jørgen Glistrup gennemført det.

Et af motiver, fremførte Bagmandspolitiet, var de to Parken-lederes aktieoptioner, som har givet Østergaard og Glistrup en gevinst på henholdsvis 15 og 2,2 mio. kroner. Værdien af disse optioner havde været lavere, hvis ikke Parken havde købt op i sine egen aktier, lød det.

Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard benægter ikke, at Parken har købt  sine egne aktier, hvilket utallige børsnoterede selskaber i Danmark gør hvert år. Men Jørgen Glistrup har gang på gang fremhævet, at efterspørgslen var reel. Altså, at Parken havet et ligitimt behov for at opkøbe aktierne.

Dette behov skal blandt andet findes i ovenstående optionsprogrammer. Parken havde på flere tidspunkter i anklageperioden ikke aktier nok til at leve op til sin del af optionsaftalerne, og derfor var Glistrup nødt til at købe aktier op i markedet.

Det gjorde han så i efteråret 2007, men kort tid efter årsskiftet træder rederiet Clipper ind i ejerkredsen omkring Parken ved at købe en stor del af Parkens egne aktier. Med det indgreb var Jørgen Glistrup nødt til at handle aktier i den frie handel igen.

Handlen foregik ved, at Jørgen Glistrup ringede ind til først FIH og siden Capinordic nogle gange op til flere gange i ugen og drøftede, hvor meget der skulle handles på dagen.

Disse samtaler blev optaget, og de har sammen med en række emails og handelsdata udgjort ryggraden i bevisførelsen mod de tiltalte.

Der har været flere passager, hvor man med rette har kunnet sætte spørgsmålstegn ved, hvad Jørgen Glistrup, Flemming Østergaard og de andre tiltalte egentlig har foretaget sig. Der var for eksempel mailen, hvor Don Ø skrev, at det var »VIGTIGT af hensyn til Clipper, at kursen helst ikke er mindre end 1200.« Og der var Glistrups kommentar om, at han helst ikke vil have kursen til at lukke under 1200. Og så var der overblikket over aktiehandlen, der viste, at Parkens to samarbejdsbanker var meget dominerende i aktiehandlen.

Men Parken-ledelsen har stædigt holdt fast i, at de ikke har forbrudt sig mod reglerne for at købe sine egne aktier. Flere mails og telefonsamtaler har også understøttet den tidligere Parken-ledelse: For eksempel har Jørgen Glistrup flere gange omtalt sig selv som nærig, når han har forsøgt at handle så lavt som muligt på fondsbørsen.

Der har også været Flemming Østergaards meget hårde reprimande til sin direktør om at holde sig inden for børsens regler, da Nasdaq sendte en begmand til Parken for en henhendelse, der ikke relaterer sig til kursmanipulationssagen.

Anklagemyndigheden vil have de to hovedpersoner idømt to års ubetinget fængsel, og så skal gevinsten fra deres aktieoptioner konfiskeres. Anklagemyndigheden vil have Parken idømt en bøde på 25-50 mio. kroner, mens de to navneforbudsbeskyttede person står til seks måneders ubetinget.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.