Her er de nye vækstøkonomier

BRIK-landene har sluppet speederen. Men hvor går man så hen med sine investeringer?

Foto: CLARISSA CAVALHEIRO.
Læs mere
Fold sammen

De såkaldte BRIK-lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina, har gennem længere tid været en af verdensøkonomiens motorer. Nu er de tilsyneladende ved at sætte farten ned - måske med undtagelse af Kina. Men andre vækstlande er klar til at tage over, skriver Dagens Industri på baggrund af en analyse fra Capital Economics.

Finanshuset er kommet frem til, at væksten i BRIK-landene vil være lavere i de kommende fem år, end den i gennemsnit har været siden 2005. Men billedet vil være modsat i blandt andet det sydøstlige Asien. Capital Economics regner med vækst i lande som Indonesien, Thailand og Malaysia, ligesom der er lande i både Latinamerika og Afrika, der efter finanshusets mening kommer til at vise vækst i de kommende år.

I Latinamerika er Brasilien ved at nå grænsen for vækst drevet af indenlandsk forbrug, og ifølge Capital Economics bliver det Mexico, der overtager førertrøjen med hensyn til vækst. Desuden forventer finanshuset gode vækstrater fra lande som Colombia og Chile, mens lande som Argentina og Venezuela ligefrem forventes at synke ned i recession.

I Afrika forventes Nigeria at blive den økonomiske ledestjerne med en vækst på 6,5 procent i år og 7 procent til næste år. Men lande som Kenya og Uganda er også på vej mod fine vækstrater, ligesom fortsat investeringer i udvinding af råvarer i Mosambique, Rwanda og Tanzania vil løfte væksten.