Her er de mest fristende og farlige aktier

Snart begynder den danske regnskabssæson, og vi har derfor bedt et par aktieeksperter udpege de aktier, som er de mest oplagte til at skuffe og overraske.

Foto: ra2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden længe vælter det ud med regnskaber fra tredje kvartal fra de store børsnoterede selskaber herhjemme. Det skaber store muligheder for både at tjene og tabe stort, eftersom aktierne har det med at suse op og ned med stor fart, når der kommer nye oplysninger om selskabernes indtjening, omkostninger og andre vigtige forhold.

Hvilke selskaber, der står til at levere de største overraskelser og skuffelser, har vi bedt både chefrådgiver Michael Borre fra storbanken Nordea og hans kollega fra Sydbank, aktieanalysechef Bjørn Schwarz, komme med et bud på.

Samlet set venter de to eksperter en pæn afslutning på året.

Særlig optimistisk er Bjørn Schwarz: »I bedste fald vil de danske aktier stige med op mod 15 procent, så C20-indekset slutter året oppe omkring 1.085.«

Bjørn Schwarz tilføjer dog, at der sandsynligvis bliver tale om en dramatisk regnskabssæson med store kursryk – op og ned.

»Det skyldes, at investorerne for tiden er nervøse, og der er en generel usikkerhed om styrken i det globale opsving,« siger Bjørn Schwarz.

Der er fire aktier, som risikerer at skuffe stort, og fire andre, som er kandidater til at levere et pænt afkast på regnskabsdagen.

De fire farlige

Første farlige aktie er NKT, som er et holdingselskab og industrielt konglomerat inden for energikabler og rengøringsudstyr.

»Her frygter vi, at især indtjeningen hos Nilfisk bliver til den svage side. Men falder aktien på regnskabsdagen, vil det være en købsmulighed, for der er gode perspektiver i aktien på længere sigt,« siger Michael Borre.

Anden farlige aktie er Carlsberg, som i nogen tid har været i modvind på grund af problemerne i Rusland. Virksomheden har også for nylig fået ny direktør, som meget vel kan finde på at tage en række ekstraordinære nedskrivninger nu, så mulighederne for at levere pæne resultater fremover bliver bedre.

»Det er noget, der ofte ses, når der kommer ny direktør. Så vi vurderer, at Carlsberg kan skuffe i forbindelse med regnskabet,« siger Michael Borre.

Tredje aktie, som det gælder om at passe på med, er FLSmidth, som i nogen tid har haft det vanskeligt på grund af lave priser på råvarer og den aftagende interesse for at investere i miner.

»FLSmidth har også store tilgodehavender hos flere af deres kunder, hvoraf flere ikke har det alt for godt. Så der er risiko for, at der kommer dårlige nyheder fra selskabet, og aktien falder i forbindelse med regnskabet,« vurderer Michael Borre.

Også den ellers så succesfulde ingrediensvirksomhed Chr. Hansen frygter Michael Borre vil få en hård medfart på regnskabsdagen, fordi selskabet er højt prissat med en P/E-værdi oppe i nærheden af 38. Det betyder, at der til den aktuelle kurs skal betales 38 kroner for én krones overskud i selskabet, hvilket gør aktien til en af de absolut dyreste i C20-indekset.

»Når en aktie er så dyr, er der ikke plads til selv mindre skuffelser. Forventningerne til selskabet er så høje, at de næsten kun kan skuffe,« siger Michael Borre.

De fire fristelser

Vindmøllegiganten Vestas er omvendt en af de aktier, som Michael Borre tror kan overraske positivt.

»Det er i høj grad muligt, at der kommer en opjustering fra Vestas, som sender kursen op. Noget af dette er indregnet, men vi venter alligevel en positiv kursreaktion, hvis opjusteringen kommer,« siger Michael Borre.

Bjørn Schwarz er enig.

»Vestas er inde i en god stime lige for tiden, så de kan godt komme med en overraskelse,« siger han.

Anden vinderaktie er DFDS, som nyder godt af den lave pris på olie. Men DFDS drager også fordel af, at transporten af varer i Europa er stigende på grund af bedre tider. Virksomheden har også for nylig vundet en vigtig konkurrencesag om Eurotunnel, som skaber håb om øget indtjening på den engelske kanal.

Tredje mulige vinderaktie er A. P. Møller - Mærsk, som godt nok presses af lave fragtrater og lave priser på olie, og som mange derfor tror vil komme med en nedjustering.

»Men kommer nedjusteringen ikke, så vil der blive draget et lettelsens suk. Derfor kan der godt komme en positiv kursreaktion på regnskabsdagen,« siger Michael Borre.

Bjørn Schwarz vurderer også, at mange dårligdomme allerede er indregnet i de aktuelle kurser hos både A. P. Møller - Mærsk og FLSmith, hvorfor selv mindre positive nyheder kan skabe en positiv modreaktion.

»Vi ser også en mulighed for, at Pandora og Danske Bank måske vil komme med et bedre end ventet regnskab,« siger Bjørn Schwarz.

Køb efter regnskabet

Generelt råder Michael Borre dog private investorer til ikke at tage et væddemål på, om en aktie vil stige eller falde på regnskabsdagen. Det er alt for farligt og kan give enorme tab. Det er en bedre strategi at afvente regnskabet og så købe aktien, hvis selskabet overrasker positivt.

»For historien viser, at der er masser at komme efter og hente af kursgevinster i ugerne, efter et godt regnskab er sendt ud. Man går så godt nok glip af den første store stigning på den første dag, men man slipper så også for tabet, hvis regnskabet skuffer,« siger Michael Borre.

Novo Nordisk, som er blevet lidt af en dansk folkeaktie, tror Michael Borre vil levere et nyt flot regnskab. Men aktien har haft det lidt svært på det senete, også selv om de fik godkendt lægemidlet Trisiba i USA. Det havde mange ventet ville udløse store kurshop, men aktien er stort set faldet, lige siden godkendelsen kom.