Her er Danmarks ubestridte konge af opjusteringer

Michael Pram Rasmussen har stået bag ikke mindre end 15 opjusteringer i de seneste tre år. Så mange løftede forventninger har ingen anden dansk bestyrelsesformand præsteret.

Michael Pram Rasmussen er danmarksmester i opjusteringer inden for de seneste tre år.?Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Danmarks ukronede konge af opjusteringer hedder Michael Pram Rasmussen – bestyrelsesformand i bl.a. A.P. Møller - Mærsk. I det seneste tre år har de børsnoterede selskaber, som han står i spidsen for, opjusteret ikke mindre end 15 gange.

GRAFIK:

Berlingske har gennemgået de seneste tre års kvartalsregnskaber, og Michael Pram Rasmussen er manden, der er bedst til at tilfredsstille de kræsne investorer på aktiemarkedet. Pram Rasmussen er formand i tre store børsnoterede virksomheder.

Medicovirksomheden Coloplast har opjusteret to ud af de seneste otte kvartalsregnskaber. A.P. Møller - Mærsk har hævet forventningerne i fem ud af otte gange, mens forsikringskoncernen Topdanmark har opjusteret ved alle de otte seneste kvartalsregnskaber.

»I Topdanmark har vi f.eks. set et bedre finansafkast end forudsat, og i Maersk Line har vi bl.a. set mængder, der har artet sig bedre end forudsat – begge dele er vel udtryk for en verden, der er kommet mere tilbage i gear,« skriver Pram Rasmussen i en mail til Berlingske.

I forsikringskoncernen Topdanmark spiller udviklingen på de finansielle markeder en stor rolle, fordi virksomheden investerer kundernes indskud. Her vil stigende markeder normalt udløse en opjustering.

»Forudsætningerne er kendte, og måtte regnskabslæseren have en anden vurdering end Topdanmark af prognoseforudsætningerne, kan de lægge deres egne forudsætninger ind i deres regnskabsmodeller – det kan eksempelvis være på det fremtidige aktieafkast,« skriver Michael Pram Rasmussen.

Flere eksperter, som Berlingske har talt med, siger, at nogle danske virksomheder spekulerer i at budgettere konservativt i begyndelsen af året, så det er nemmere at opjustere senere på året. Det afviser Michael Pram Rasmussen er strategien i nogle af de selskaber, hvor han er formand.

»Nej, det er ikke tilfældet,« hedder det fra Pram Rasmussen.

Udover de selskaber, hvor Michael Pram Rasmussen er formand, ligger virksomheder, som smykkevirksomheden Pandora og medicinalkoncernen Novo Nordisk, også højt på listen over mange opjusteringer de senere år.

Andet kvartal 2014 var generelt opløftende for udviklingen i de største virksomheder. Der var otte opjusteringer af forventningerne til salget, mens ingen nedjusterede. Udsigterne til driftindtjeningen blev justeret op 11 gange, mens fire virksomheder nedjusterede. Det tegner et billede af mere selvsikkerhed blandt topcheferne, vurderer Michael Borre, aktiestrateg i Nordea.

»Det sidste, en erhvervsleder vil gøre, er at opjustere for så efterfølgende at skulle ud at risikere at skuffe aktiemarkedet. Når de opjusterer, har de ret stor vished for, at det går i den rigtige retning. Vi elsker selvfølgelig virksomheder, som opjusterer, for det sender et signal om, at det er en ledelse, som kan se, at det går bedre, end de har sagt,« siger Michael Borre.

På den negative liste topper ingredienskoncernen Novozymes med tre nedjusteringer af salget, mens el- og VVS-koncernen Solar har nedjusteret indtjeningen fire gange.