Her er aktiemarkedets svar på dating-appen Tinder

På Stockmarket Tinder – eller Stonder – er det ikke potentielle datingpartnere, der står for skud, når app-brugerne skal vurdere, om de kan lide, hvad de ser på mobilskærmen. Det er de store børsnoterede selskaber.

Foto: Thomas Lekfeldt. Ligesom på dating-appen Tinder, vender brugerne blot tomlen op eller ned, afhængigt af om man som investor kan lide, hvad man ser.
Læs mere
Fold sammen

En ny gratis-app giver børsentusiaster mulighed for at vurdere investeringsperspektiverne i hundredvis af danske og udenlandske selskaber. Ligesom på dating-appen Tinder, vender brugerne blot tomlen op eller ned, afhængigt af om man som investor kan lide, hvad man ser. Men hvor Tinder først og fremmest handler om at vurdere menneskers udseende og umiddelbare tiltrækningskraft, så har Stonder et noget andet fokus. Her handler det nemlig om at bedømme aktier.

»I stedet for at bladre gennem personlige profiler, som du gør på Tinder, så swiper du i stedet gennem selskabsprofiler og vurderer investeringspotentialet,« forklarer Stonders finske direktør,  Martti Larjo.

»På baggrund af dine vurderinger opbygger du så en personlig portefølje med de selskaber, du har tiltro til som gode investeringer. Vores system udregner så, hvor godt din portefølje klarer sig i forhold til, og så sammenligner vi dine fremskridt med andre brugere,« lyder det fra finnen.

Den finske app, der netop er blevet rullet ud i hele Norden, giver brugerne mulighed at vise tiltro eller mistillid til mere end 730 internationale selskaber, heriblandt 135 danske børsdarlings, forklarer Martti Larjo.

Mere end 40.000 private investorer og andre aktieinteresserede har allerede downloadet Stonder, der blev lanceret i Finland tilbage i november. Og selvom det er begrænset, hvor mange danskere, der endnu har fået øjnene op for appen, er direktøren fortrøstningsfuld.

»Langt størstedelen af vores brugere kommer fra Finland. Nu rykker vi ud i resten af de nordiske lande, og så vil servicen også blive udvidet til flere nye markeder i de kommende år,« siger han.

Novo Nordisk hitter
Når man som bruger bladrer gennem de danske, svenske eller norske fondsbørsprofiler, vælger man enten 'køb', 'sælg' eller 'ingen mening', afhængigt af om man tror på aktien eller ej.  På baggrund af den faktiske kursudvikling, udregner systemet ens fremskridt, som herefter bliver plottet ind i en samlet oversigt over Stonders dygtigste investorer.

»Det giver dig mulighed for at lære af de dygtige brugere, der ligger øverst på vores pointtavle, fordi du kan se, hvilke aktier de har satset på,« forklarer Martti Larjo.

Derudover har app’en også en funktion, der hedder 'Company Ranking'. Den viser børsentusiasternes akkumulerede syn på de forskellige selskabsaktier og tydeliggør, hvilke firmaer brugerne samlet set anser for at være de bedste eller dårligste investeringsobjekter.

Her ligger Novo Nordisk i skrivende stund på en klar førsteplads blandt de danske aktier i systemet, skarpt efterfulgt af Carlsberg og Vestas. I den anden ende af skalaen finder vi TDC, der har den dårligste placering af de danske C20-virksomheder på listen.