Her er årets danske virksomheds-handler

Mange danske virksomheder skiftede ejer - eller købte sig større - i 2015. Her er en oversigt over de mest spektakulære virksomhedshandler i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største danske industrielle virksomhedshandel i 2015 stod transportkæmpen DSV for. Allerede i slutningen af 2014 bekræftede DSV, at man var interesseret i den amerikanske transportvirksomhed UTi Worldwide. Men vi skulle helt hen i oktober, før DSV endelig kunne annoncere, at man køber UTi  Worldwide med en omsætning på mere end 25 milliarder kr.  og 21.000 ansatte i 58 lande. Prisen løber op i ni milliarder danske kr.

På Esplanaden i København har man gennem flere år arbejdet på at skære landets største virksomhedsgruppe ind til kernen, og i den forbindelse var Esbjerg-rederiet Esvagt på salgslisten. Forhandlingerne om salget af selskabet har været langvarige men i juli slog de to kapitalfonde, australske AMP Capital Investor og 3i til og købte Esvagt for, hvad der svarer til 4,1 milliarder kr.

Esvagts adm dir. Søren Nørgaard Thomsen i redningsbåd med hovedkvarteret i baggrunden Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

I de seneste årtier har kapitalfonde stået bag nogle af de mest spektakulære og indbringende virksomhedshandler. Den form for succes har det med at tiltrække flere og flere aktører, der gerne vil drikke af det gyldne trug. Og kapitalfondene stod også i 2015 bag en stribe interessante opkøb i dansk erhvervsliv.

For eksempel endte en indædt budkrig i juli med, at kapitalfonden EQT købte det succesfulde typehusfirma HusCompagniet af en anden kapitalfond, norske FSN Capital, som i 2011 købt HusCompagniet af den danske kapitalfond Axcel for cirka en milliard kr. Prisen for typehusfirmaet i 2015 er en hemmelighed, men flere kilder vurderede, at EQT har betalt omkring to milliarder for selskabet.

EQT kom også i rampelyset i august, da den svenske kapitalfond gik sammen med  Lego-familiens pengetank, Kirkbi, og spenderede over ti milliarder kr. på at købe over halvdelen af aktierne i Nordic Aviation Capital, der er verdens førende inden for leasing af turboprop-fly. Handlen gjorde stifteren, Martin Møller Nielsen, til en af Danmarks rigeste.

Grundlæggeren af Nordic Aviation Capital, Martin Møller.  Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Og EQT havde igen i november den store tegnebog fremme, da legetøjsfamilien Gjørup slap kontrolen med livsværket og solgte 75 procent af Top-Toy og BR-kæden til den svenske kapitalfond for rundt regnet 1,7 milliarder  kr.

Men der er andre kapitalfonde end EQT på de bonede gulve. Vi nævnte før den norske fond FSN Capital i forbindelse med handelen med HusCompagniet. I april gjorde nordmændene Henrik Rossing til milliardær, da han solgte sit livsværk, Danmarks største fitness-kæde Fitness World, for mere end to milliarder kr. Han har stadig  en mindre aktiepost og skal sammen med den norske fond fortsætte de senere års kraftige vækst.

Fitness World Base Camp på Amager. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Også to andre iværksættere kunne i løbet af 2015 tilføje titlen »milliardær« på visitkortet - nemlig søskendeparret Hans og Nina Rye, som for 23 år siden grundlagde modehuset Masai Clothing Company med tøj til kvinder. De begyndte at lede efter en køber til herligheden i slutningen af 2014, og i juni 2015 faldt brikkerne på plads, da de solgte aktiemajoriteten i Masai til den britiske kapitalfond Silverfleet Capital. Købsprisen blev ikke offentliggjort, men ifølge dagbladet Børsen var der tale om »et trecifret millionbeløb i den høje ende«. I hvert fald blev søskendeparrets formue i  Business Nyhedsmagasins nye »rigeliste« opgjort til 1,2 milliarder kr.

Søskendeparratet Nina og Hans Rye, der skabte tøjmærket Masai. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Foto: ERik refner.

Blandt de internationale kapitalfondes danske erobringer i 2015 var amerikanske Marlin Equity Partners køb af lønudbetalingsselskabet Bluegarden, det tidligere Multidata, fra en stribe danske banker. Og efter 28 års ejerskab sendte fynske Nielsen & Nielsen sit parabol-firma Triax videre til kapitalfonden Polaris for en ikke oplyst sum.

Polaris har også været aktuel i en større og mere speget virksomhedstransaktion i 2015. Det drejer sig om det børsnoterede rederi, Mols-Linien, som kapitalfonden har givet købstilbud på - men i skarp konkurrence med den aarhusianske rigmand, Henrik Lind. Status er, at mindretalsaktionærer med tilsammen 80 pct. af aktierne i Mols-Linien har accepteret at sælge til kapitalfonden. Det er for lidt til, at Polaris kan tvangsindløse de øvrige aktionærer, men selskabet har anmodet om at blive taget af fondsbørsen. Mols-Liniens børsværdi er på cirka 850 mio. kr.

Men finansfolkene i kapitalfondene har ikke sat sig på alt i 2015.

I foråret solgte det skrantende danske lyd- og TV-ikon Bang & Olufsen sin bilradioforretning til den amerikanske højttalerproducent Harman. B&O fik i første omgang et livgivende provenu på 1130 mio. kr. fra transaktionen. Og derudover vil der være årlige betalinger på minimum 12,7 mio. kr. i en 20-årig periode, som starter fra regnskabsåret 2017/18.

B&Os solgte afdelingen for lydudstyr til Audi, BMW og Aston Martin. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Salget af bilradioforretningen er stort. Men Struer-virksomheden kan ende med at blive midtpunkt for årets - eller 2016' - allermest spektakulære virksomhedshandel, idet bestyrelse og ledelse med formand Ole Andersen og topchef Tue Mantoni i spidsen de seneste uger har grublet over en eller flere henvendelser fra seriøst interesserede købere til hele koncernen. Danske Banks analytikere har anslået, at Bang & Olufsen skal koste mindst 4,3 milliarder kr.

I Odense solgte Esben Østergaard, Kasper Støy og Kristian Kassow i maj deres virksomhed Universal Robots til amerikanske Teradyne for en kontant betaling på 285 mio. dollar eller næsten 2 milliarder danske kr. Og der kan være sidegevinst på yderligere 65 mio. dollar i 2018, hvis visse resultatmål bliver nået.

Efter 55 år i benzinbranchen takkede Vejles ukronede benzinkonge Olaf Haahr af og solgte sit livsværk med 43 discount-tankstationer, strategisk fordelt nær indkøbscentre landet over, til det tyske OIL! Tankstellen. Handelsprisen forbliver en hemmelighed.

Vejles benzinkonge, Olaf Haahr. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Den danske løbeapplikation Endomondo, der er grundlagt i 2007, og som nu benyttes af flere end 25 millioner motionsglade mennesker, blev i februar solgt den amerikanske sportstøjsproducent Under Armour for 575 mio.kr.

Og på fødevareområdet solgte Ross Jackson og fonden Gaia Trust den danske økologiske fødevaregrossist Urtekram til den svenske helsekoncern Midsona for ca. 215 mio. danske kr.

Årets helt store danske handel i fødebranchen skulle have været fusionen af slagterigiganten Danish Crown og Tican. Den »deal« blev dog slået i smadder af Konkurrencestyrelsen, og kort efter at Danish Crown havde opgivet fusionen med Tican, kunne Danmarks næststørste slagteri, Tican, oplyse, at det i stedet går sammen med Tysklands største slagteri, Tønnies.