Hemmelige rigmænd i kamp for Amagerbanken

Den kriseramte byggebank Amagerbanken er pisket ud i en desperat jagt efter nye penge, men en række velpolstrede, hidtil ukendte storkunder står klar i kulissen til at skyde nye penge i det pressede penge-institut.

Amagerbanken skal skaffe 750 mio. kr., hvis staten skal stille de nødvendige garantier til sikring af den fortsatte drift. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagerbankens overlevelse afhænger nu af, om den københavnske bank formår at skrabe trekvart milliard sammen på ganske kort tid, men i kulissen står en række storkunder klar med ny, livgivende kapital. Flere af byggebankens store kunder, som banken gennem årene har ydet store lån til, har nemlig en klar interesse i at give det pressede pengeinstitut en hjælpende hånd, så banken kan få den individuelle statsgaranti på 13,5 mia. kr., der skal sikre bankens funding, når Bankpakke 1 ophører ved udgangen af oktober. Læs også: Her er Amagerbankens problembørn Det gælder blandt andet Finansgruppen og direktør Jesper Tullin, Skykon-direktør Jesper Øhlenschlæger i samarbejde med Nordex-milliardærerne Jens og Carsten Risvig Pedersen samt brødrene Ib og Torben Rønje, der står bag Sjælsø Gruppen. »Vi har haft et godt samarbejde med Amagerbanken gennem mange år, da det er vores vigtigste finansielle samarbejdspartner inden for boligprojekter. Og vi vil gerne være med til at støtte banken. Som vi ser det, har banken gode fremtidsudsigter, og derfor er vi klar til at skyde nye penge ind, hvis vilkårene er rigtige,« siger direktør i Finansgruppen, Jesper Tullin, der blandt andet er medejer af det kriseramte boligselskab CPH-Boliger, som Amagerbanken har ydet finansiering til.

I en vigtig position

Samme melding kommer fra Skykon-direktør og tidligere medejer af typehusfirmaet M2 Jesper Øhlenschlæger, der sammen med de to Nordex-milliardærer Jens Risvig Pedersen og Carsten Risvig Pedersen bakkede op om Amagerbankens seneste kapitalrejsning med et trecifret millionbeløb. Læs også: Ree tøver med ny redning af Amagerbanken »Amagerbanken er en vigtig bank herhjemme med den position, den har opbygget gennem årene. Derfor ser vi positivt på at deltage i en ny kapitalrejsning. Selvfølgelig handler det også om prisen, men der skal være rigtig gode grunde, hvis vi ikke skal være med til at støtte banken,« siger Jesper Øhlenschlæger, hvis nuværende arbejdsgiver blandt andet har lejet sig ind på Lindø-værftets grund og ligeledes er storkunde i Amagerbanken.

Tænker langsigtet

Sjælsø-stifter Ib Henrik Rønje understreger, at hverken hans selskaber eller andre har nogen interesse i, at Amagerbanken kommer i hænderne på den statslige skraldespand Finansiel Stabilitet. »Det er klart, at vi ikke har nogen interesse i, at Amagerbanken havner på statens hænder. Mange har travlt med at afsige dødsdom over Amagerbanken, men det er alt for tidligt. Hvis tingene ser fornuftige ud, vil vi bestemt overveje at støtte banken, for det handler om at tænke langsigtet. Især i øjeblikket,« siger Ib Henrik Rønje, der også bakker op om bankens seneste kapitalrejsning. Flere kilder i den finansielle sektor vurderer over for Berlingske Business, at det netop er Amagerbankens mange tætte storkunder, som skal være med til at hjælpe banken med at skrabe de 750 millioner kroner sammen, som banken skal stille med om lidt over 20 dage.