Hemmelig sjællandsk havneplan sikrer godsejer kvart milliard frem til år 2116

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Bjarne Lüthcke / Wikimedia Commons.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Her har du ugens første nyhedsoverblik. Vi begynder på et gods i Kalundborg og slutter med en heftig shoppetur i Kina. God fornøjelse.

Godsejer scorer kvart milliard på havnebyggeri

Den danske godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg har indgået en rigtig god aftale: De næste 99 år er han og hans efterkommere sikret 253 mio. kr. for at give tilladelse til, at Kalundborg Havn kan leje jord af godset. Det skriver Børsen (kræver abonnement).

Og ikke nok med det, så vil Kalundborg Kommune stå for betalingen til Lerchenborg, hvis havnen skulle blive ude af stand til at betale. Det er blevet aftalt på et lukket byrådsmøde.

Den gunstige aftale er blevet til, efter ledelsen i Kalundborg Havn har besluttet, at de skal forsøge at tiltrække flere containerskibe. Derfor skal havnen udvides. Men Christian greve Lerche-Lerchenborg, som ejer den tilstødende jord, ville ikke sælge:

»Vi har et princip om, at vi ikke sælger. Der er gået jord nok fra Lerchenborg,« siger han til Børsen.

Så havnen og eventuelt kommunen har i stedet accepteret en meget høj leje for jorden, som svarer til omtrent 40 fodboldbaner. Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er overrasket:

»Jeg kan ikke erindre fortilfælde, hvor kommuner har påtaget sig så ugunstige og byrdefulde aftaler.«

Da Randers Havn skulle udvide i 2007 betalte de et engangsbeløb på 8,5 kr. per kvadratmeter for at købe to grunde. Aftalen med Lerchenborg koster Kalundborg 8 kr. per kvadratmeter - men det beløb skal betales hvert eneste år frem til år 2116.

Vores verdensrekord i gæld er i fare

Siden 2005 har de danske husholdninger siddet med en verdensrekord: Vi er dem, som forgælder os mest. Men den rekord er nu i overhængende fare. Siden finanskrisen er danskerne blevet mere påpasselige med at optage lån. Og nu er blandt andre australierne tæt på at overhale os, viser tal fra OECD.

Tallene viser, at danskernes gæld var på 133 pct. i 2016. Noget mindre end da vi sad solidt på toppen i 2009 med en gæld på 150 pct. af BNP.

Men vi bør slet ikke være nervøse for at miste rekorden, mener cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

»For de udenlandske investorer er den høje danske gæld lidt af en skønhedsplet i billedet af dansk økonomi. Så det pynter ikke, at vi stikker så meget ud,« siger han.

Læs hele historien i Berlingske Business (kræver abonnement).

Business anbefaler

Ny erhvervspakke er forhandlet på plads

Søndag aften lykkedes det Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale at blive enig om en ny aftale, der skal hjælpe dansk erhvervsliv. Samlet afsætter parterne 14,7 mia. kr. frem til 2025 – penge som skal styrke dansk erhvervsliv og skabe en ny iværksætter- og aktiekultur.

Et af de centrale elementer er en ny aktiesparekonto, som vil blive indført fra begyndelsen af 2019. Kontoen vil gøre det muligt at sætte 50.000 kr. og derefter yderligere 50.000 kr. årligt ind til aktiesparekontoen indtil den er fuldt indfaset i 2022.

Samtidig kan danskerne se frem til lavere afgifter på en række typiske grænsehandelsvarer og en lempelse af elvarmeafgiften.

»Det er glædeligt, at vi med aftalen har banet vejen for, at flere danske virksomheder kan vokse sig store og udvikle sig til nye erhvervssucceser i fremtiden,« udtaler erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Læs mere her.

Verdens største shoppe-dag slog alle rekorder

På nærmest ingen tid har kinesiske Alibaba formået at skabe en ny tradition - den såkaldte Singles Day -, der nu betyder, at den 11. november er verdens største handelsdag - langt større end eksempelvis Black Friday.

Da lørdag var gået havde de primært kinesiske forbrugere shoppet for 162 milliarder kroner. Det er 40 pct. mere end under Singles Day sidste år, skriver CNN.

Singles Day har i mange år været en uofficiel højtid i Kina, hvor man fejrede landets ugifte mænd og kvinder. I 2009 besluttede den store kinesiske e-handelsplatform Alibaba at sætte en lang række af deres produkter på tilbud denne dag. Siden er skabt en moderne tradition, som har fået flere internationale aktører til at hoppe med på bølgen. Herhjemme har blandt andre Elgiganten indført Singles Day-tilbud.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas seniorstrateg Andreas Østerheden har her udpeget de ting, som investorerne bør holde øje med mandag. I mangel på de helt tunge og betydningsfulde nøgletal vil der være plads til, at centralbanker og politikere kan løbe med opmærksomheden i dagens løb.

  • Dagens primære fokus vil være på talere fra de forskellige centralbanker. I nattens løb talte Feds Harker, som lagde en smule mere vægt på den svagere end ventede inflation i USA, hvilket er med til at trække renterne lidt lavere, og forventeligt de danske en smule nedad fra morgenstunden. I løbet af formiddagen taler ECBs Constancio, og sidst på dagen vil Japans centralbankchef Kuroda gå på scenen.
  • I nattens løb har USA's præsident Donald Trump og udenrigsminister Rex Tillerson deltaget i Asean-topmødet i enden af Trumps besøg til de asiatiske lande de forgangne dage. Her er fokus bl.a. på den omdiskuterede frihandelsaftale TPP (Trans-Pacific Partnership), som blev udelukket ganske hurtigt, efter Trump tiltrådte det præsidentielle embede i januar.
  • Sidst men ikke mindst vil der være fortsat fokus på alle nyheder relateret til skatteudspillet i USA, som i løbet af sidste uge var med til at påvirke investorstemningen efter et mere realistisk udspil fra senatet så dagens lys. Det er specielt de små amerikanske virksomheder, der indtil videre er blevet påvirket af skatteudspillet, men fokus er i den grad også på de mere gældsatte, som i den forgangne uge har fået kursklø.

Det sker på markederne

Det japanske Nikkei-indeks står mandag for det største indeksfald i Asien og har været nede i det laveste niveau i en uge, på en morgen hvor flere sektorer, heriblandt ejendomsfirmaer og mæglere, falder tilbage efter det seneste rally og ignorerer gode resultater i selskaber som Nissin Foods.

  • Nikkei 225: - 0,6 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.
  • Indiens BSE Sensex: -0,2 pct.