Hemmelig investor skyder 500 mio. i H+H

Den kriseramte betonproducent H+H International får ny ejer. Hemmelig investor skyder halv milliard ind i virksomheden og sætter sig på magten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En årelang magtkamp i kulissen af H+H ser ud til at være overstået. De stridende parter bliver sendt ud på sidelinjen i en manøvre, hvor den kriseramte betonproducent får ny storaktionær, der smider op mod en halv milliard kroner ind i en rekapitalisering af virksomheden.

Det står klart, at rekapitaliseringen kommer til at betyde et farvel til indflydelsen hos de nuværende storaktionærer, Enkefru Plums Støttefond og Kresten Andersen Bergsøe, der sidder på alle de stemmetunge A-aktier.

Dermed kan de to storaktionærer, der tilsammen sidder på 22 pct. af kapitalen og 74 pct. af stemmerne, vinke farvel til skuepladsen for flere års voldsomme magtopgør om indflydelsen i virksomheden.

En kamp som har lammet H+H og kastet virksomheden ud i en sand overlevelseskamp. Men som samtidig har tømt lommerne hos begge A-aktionærerne og formentlig udelukket dem fra at skyde nye penge ind i den hårdt trængende virksomhed.

Nu står begge de stridende parter tilbage som tabere, idet den nye investor vil komme til ”at besidde en væsentlig majoritet i H+H-koncernen.”

Navnet er hemmeligt
Nyheden om rekapitaliseringen, der har været ventet længe, kom mandag aften i en meddelelse til fondsbørsen fra H+H. Navnet på investoren der vil skyde mellem 400 og 500 mio. kr. ind i virksomheden holdes tilbage, da betingelserne og vilkårene for rekapitaliseringen endnu ikke er forhandlet endeligt på plads.

I meddelelsen understreges det samtidig, at både de to A-aktionærer samt hovedbankforbindelsen Danske Bank har sagt god for aftalen. Og netop godkendelsen fra Danske Bank har været helt afgørende for H+H, der med en gæld på over 1 mia. kr. i banken reelt har deponeret sin handlefrihed hos hovedbankforbindelsen. Aftalen betyder, at Danske Bank nu har ”tilkendegivet at ville opretholde selskabets finansiering.”

Det er endnu uklart hvornår aftalen vil falde endeligt på plads, men H+H-ledelsen understreger, at det næppe kommer til at vare længe.

”En aftale med investoren forventes færdigforhandlet inden for kort tid, og bestyrelsen har i denne periode påtaget sig ikke at forhandle med eventuelle konkurrerende bydere,” skriver H+H-ledelsen endvidere i meddelelsen.

Rekapitaliseringen kommer ovenpå et rent mareridt af et år for H+H. Aktionærerne firmaet blevet i forbindelse med det nylige halvårsregnskab budt på den fjerde nedjustering af forventningerne i år, et millionunderskud for årets første seks måneder og oplysningen om, at H+H har brudt betingelserne for kæmpe lånet i Danske Bank.

Så sent som i marts ventede virksomheden et overskud på op mod 30 mio. kr., hvilket af to omgange blev barberet ned til et »underskud på mere end 100 mio. kr.«

Nu ventes underskuddet at lande på mellem 160-190 millioner alene i år. For halvåret 2009 faldt omsætningen med 40 pct. i forhold til samme periode sidste år og samtlige hovedmarkeder gav underskud, viste halvårsregnskabet endvidere.

Se historierne om Enkefru Plums støttefond her

Her kan du læse mere om Berlingske Tidendes afsløringer af forholdene i venstrefløjens store pengetank, Plum-fonden, som er ramt af dyb økonomisk og ledelsesmæssig krise. En krise som også har påvirket H+H.