Hedgefonde taber formue på spekulation i Ambu-nedtur

Aggressive fonde har brugt årevis og satset hundreder af millioner på en Ambu-nedtur. Onsdagen gav dem alt andet end det. "De kunne bare have forstået casen," lyder det fra Ambu-topchef.

CEO Lars Marcher fra AMBU Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

En række store investeringsfonde står til massive tab på en aggressiv spekulation i det danske medicoselskab Ambu, skriver Finans.

Fondene har gennem flere år satset på, at Ambu-aktien skulle falde - en investeringsmodel, som går under betegnelsen shorting. Men i stedet er Ambus værdi steget kraftigt. Onsdag kulminerede det foreløbigt efter en salgstale fra medicoselskabet i London, der sendte aktien 14 pct. i vejret til et nyt rekordniveau.

Samtidig sendte talen tabet for den mest aggressive af spekulanterne op over en kvart mia. kr. I alt står de tre fonde, der i år har satset offentligt mod Ambu-aktien, til et tab på ca. 400 mio. kr.

Tesen for shortsellerne er ifølge Finans' oplysninger, at værdien af selskabet er pumpet langt højere op, end forretningen kan leve op til. Fondene stoler ikke på de tal, Ambu-ledelsen slynger om sig, og de mener, at Ambus engangsvideoskoper er for dyre til, at hospitalerne kan se en økonomisk gevinst.

Værst blandt hedgefondene ser regningen ud for danske Mads Eg Gensmanns’ hedgefond Parvus Asset Management, der siden sommeren 2015 har været bannerfører i, hvad markedsdata fra en række kilder viser, er et markant – og indtil videre temmelig fejlslagent – korstog mod Ambu-aktien. Den London-baserede hedgefonds tab på satsningen steg ifølge Finans’ beregninger onsdag med op mod 50 mio. kr. og rundede samtidig en kvart mia. kr. i alt.

Parvus Asset Management har ikke ønsket at kommentere sin investering over for Finans. Ud over Parvus og to andre hedgefonde – svenske Bodenholm  og London-fonden FIL Investments – der tidligere har offentliggjort væddemål mod Ambu, har en række spekulanter satset i mere beskeden stil på, at Ambu-aktien ville falde sammen.