Hedgefonde spinder guld på aktienedtur

Hedgefonde verden over har de seneste uger tjent styrtende med penge på store beholdninger af shortede aktier i takt med, at aktiekurserne er dalet ned.

Det er ikke alle, der ærger sig over aktienedturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hedgefonde verden over har de seneste uger tjent styrtende med penge på store beholdninger af shortede aktier i takt med, at aktiekurserne er dalet ned.

Det skriver The Guardian.

Ifølge data fra analysebureauet Markit er værdien af de shortede positioner i det britiske FTSE 100-indeks alene på godt 17,8 mia. pund, cirka 182 mia. kr. Indekset er faldet knap 11,5 pct. siden 10. august, til stor glæde for de investorer, der har satset på aktiernes nedtur. Flere af dem spår, at vi endnu ikke har set det værste.

- Denne nedtur vil sandsynligvis kunne huskes i 100 år. Den vil sandsynligvis gøre en masse skade, præcis fordi den vil ske på trods af centralbankernes forsøg på at udbedre den, siger Jack Robbins, fondsforvalter hos Premier Asset Management, til The Guardian.

Andelen af aktier i FTSE 100-indekset, der i gennemsnit er "shortet", er steget til 1,75 pct. fra 1,2 pct. for blot et år siden. Blandt de mest shortede aktier er supermarkedskæden Sainsbury, kapitalforvalteren Aberdeen Asset Management og Royal Dutch Shell.

Udover uroen på markedet, der blandt andet er udløst af decelerationen i den kinesiske økonomiske vækst og landets regeringsindblanding, har computersystemer og algoritmer, der træder i kraft når andre investorer begynder aktieudsalget, forstærket presset på markedet.

Short-selling går ud på at låne firmaer i et firma og sælge dem med henblik på at købe dem igen, når prisen er faldet.