Hedgefonde har taget fejl af dollar-bevægelser

De store hedgefonde og andre massive spekulative interesser i de internationale valutamarkeder har læst markedet forkert for så vidt angår dollar på det seneste.

De store hedgefonde og andre massive spekulative interesser i de internationale valutamarkeder har læst markedet forkert for så vidt angår dollar på det seneste. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem lang tid har det været den generelle opfattelse, at dollar burde styrkes over for en bred vifte af andre valutaer, men bevægelsen er udeblevet og i stedet vendt til en let svækkelse af den amerikanske valuta.

Det er forventningen om genstarten af en serie af renteforhøjelser fra den amerikanske forbundsbank, Federal Reserves side, der har ligget bag rationalet om en styrkelse af dollar.

Og med en samtidig forsat lempeligere pengepolitik i såvel Japan som i euroområdet, taler alt i traditionel forstand da også for et skred i valutakurserne.

Men scenariet har stået på i snart tre år, og siden maj 2014 er dollar styrket ganske markant over for euro og yen, men det synes at være glemt i analytikerkredse.

For euroområdets vedkommende har den divergerende pengepolitik givet et skred i euro/dollar kursen på hele 20 pct. siden investorerne tog forskud på renteforhøjelser fra Federal Reserves siden i maj 2014 og et år frem.

Siden har kursudsvingene været anderledes små og trods de gentagne analyser og forudsigelser om nye store udsving med dollar som hoved-beneficent, har markedet vist sig anderledes trægt.

Anderledes er det gået for forholdet mellem dollar og yen, der i første omgang gav en styrkelse af dollar på næsten 25 pct. fra starten af 2014 frem til slutningen af 2015.

Men siden er tvivlen om den svage yen slået igennem, og trods adskillige forsøg fra den japanske centralbanks, Bank of Japans, side på at svække den japanske valuta gennem en abnorm lempelig pengepolitik, er yen kommet styrket ud af scenariet og er tilbage på udgangspunktet, fra før dollarstyrkelsen satte ind i førte omgang.

Det har dog ikke fået de spekulative hedgefonde til at opgive, idet indsatserne på en styrket dollar steg til det højeste niveau i syv måneder, lige inden Federal Reserve nedtrappede udsigterne for renteforhøjelser i 2017 på sidste uges rentemøde. Det viser friske data fra den Washington-baserede Commodity Futures Trading Kommissionen.

Dermed står dollar til at kunne blive yderligere svækket, når de mange positioner baseret på en styrket dollar skal afvikles.

Euro koster mandag morgen 1,1230 dollar mod 1,1220 dollar fredag.

Dollar koster samtidig 100,95 yen mod 101,00 yen fredag eftermiddag, mens der går 113,35 yen på en euro mandag morgen mod 113,30 yen fredag eftermiddag.