Headhuntere: Lønnen betyder ikke meget for topchefen

Når først millionhyren er sikret og ikke falder, så er lønnen ikke afgørende for topcheferne, fortæller to headhuntere.

Læs mere
Fold sammen

Når Jyske Banks Anders Dam gør status over sin årsindkomst, kan han notere sig en løn på 6,7 mio. kroner. Det er den laveste løn i C20-indekset, men i sig selv ganske pænt. Det er dog ikke, hvad der får bankbossen til at stå op om morgenen.

»Lønnen er en del af det, men det ville da være et helvede at gå på arbejde, hvis det var den eneste drivkraft. Udfordringen og tilfredsstillelsen ved at gå på arbejde og være sammen med andre om at løse hverdagens problemer vejer langt mere for mig.«

Dermed adskiller Anders Dam sig ikke væsentligt fra den myriade af ledere, som Troels Gjerrild gennem sit job som managing partner hos headhunterne Odgers Berndtson har fundet.

»Det er mere udfordringer, de kigger på, og hvad de kan føre med sig. Om de kan få et bredere ansvar, et mere internationalt ansvar – men det er sjældent, at de går ned i løn,« siger Troels Gjerrild.

bag skuffende aktiekurs

At lønnen oftest kun spiller en rolle, hvis den er lavere end en topdirektørs nuværende, kan Stephen Bruyant-Langer nikke genkendende til. Han var i flere år landechef i headhunterfirmaet Korn Ferry og har sidenhen startet The Personal Business Plan.

»Hvis vi skal tiltrække en topleder til en virksomhed, så kan vi ikke gå ind og tilbyde et niveau, som ligger markant under hans eller hendes nuværende løn. På den måde betyder lønnen noget,« siger Stephen Bruyant-Langer, »men det er et komplekst billede, som drejer sig om livsambitioner og succes, og der fylder lønnen relativt lidt. Direktørerne har det økonomiske privilegium og den frihed, at de kan vælge friere end mange andre.«

Men begrebet »money talks« er dog ikke entydigt spildt på topchefer. Det kan sagtens lade sig gøre at betale en chef til at skifte job, men man skal være påpasselig med det, pointerer Troels Gjerrild.

»Man har som regel et dårligere resultat. Det er ikke altid den bedste motivation,« lyder det fra headhunteren.

Fold sammen
Læs mere