Havde ret sidst: Nu spår han sammenbrud i USA

Mange grinede af aktiestrategen Albert Edwards fra den franske bank Societe Generale, da han lang tid før krisen sagde, at en finansiel istid var på vej. Nu spår han et kollaps i amerikansk økonomi.

Foto: LEE JAE-WON

De seneste måneder har mangen en økonom, aktiestrateg og prognosemager været fremme og hvisket - eller råbt - det forbudte ord: "Double-dip". Det ord der kendetegner et nyt dyk i verdensøkonomien, fordi opsvinget er løbet tør for benzin og gældsniveauerne er for høje til at det nye fundament er holdbart.

Nu melder en ny iagttager sig på banen, men det er ikke en hvilken som helst strateg, der nu bærer tørt brænde til pessimisternes bål. Det er Albert Edwards, manden der gjorde sig voldsomt upopulær i de finansielle miljøer, da han allerede i efteråret 2007, et år før krisen for alvor ramte verdens finansmarkeder, meldte ud, at aktierne var kommet alt, alt for højt op at flyve. Han brugte dengang udtrykket, at "en finansiel istid er på vej".

Og han fik ret - og kritikkerne måtte anerkende, at han havde set noget, som de fleste ikke kunne, eller ikke ville, se.

Nu siger Albert Edwards, der er aktiestrateg i den franske storbank Societe Generale, at den aktuelle tilstand i den amerikanske økonomi er meget, meget værre, end den var i Japan for et årti siden. Det skriver European MarketScope ifølge nyhedsbureauet Direkt.

Han venter derfor, at aktiemarkedet vil "styrte sammen som det korthus, det er", når det nationale amerikanske ISM-indeks for fremstillingsindustrien i løbet af de kommende måneder går under 50 og ind i et recessionsmiljø.

Edwards peger på, at der er knyttet alt for meget håb ind i aktiemarkedet, som har rystet mange af de svage nøgletal af sig, og ikke har fulgt obligationsmarkedet ind i en indsigtsfuld bevægelse.