Harvard-professor: Ragnarok på vej

Mens de danske investorer på blot en enkelt dag tabte 20 mia. kroner, og amerikanerne fortsat forsøger at finde ud af hvorfor Wall Street styrdykkede fredag, spår Harvardprofessor nu ragnarok til at være lige om hjørnet.

De krævede spareplaner har allerede udløst protester i Grækenland, hvor de offentligt ansatte må finde sig i, kun at få løn 12 måneder om året i stedet for 14. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev en helt udsædvanlig kostbar uge på det danske aktiemarked, der siden slutningen af april er faldet med over 100 mia. kroner i værdi. Helt galt gik det torsdag og fredag, hvor årets største kursfald gjorde investorerne 20 mia. kroner fattigere. Det viser beregninger, som Politiken har foretaget.

Men den græske gældskrise er langt fra et overstået kapitel og i denne weekend mødes finansministre fra hele EU for at lægge en plan for, hvad der skal ske, hvis krisen løber endnu mere løbsk end den allerede er. Det vurderes på forhånd som helt utænkeligt, at eurolandende vil lade situationen sejle - men redningen kan blive dyr. Meget, meget dyr. I hvertfald hvis man skal tro Harvardprofessoren Niall Ferguson, der til den norske avis Dagens Næringsliv spår, at et økonomisk ragnarok kan være mindre end to uger ude i fremtiden.

Niall Ferguson tror nemlig ikke på, at Grækenland vil være i stand til at overholde sine løfter om at nedbringe budgetunderskudet - og derfor tror Ferguson heller ikke på, at Grækenland er i stand til at overholde sine låneforpligtelser. Og det kan få krisen til at sprede sig. Ikke bare til Portugal og Spanien, som ellers også går på glødende kul hvad gældsforpligtelser angår. Nu peger Harvard-professoren nemlig også på Italien og Belgien som lande, der har en så stor gæld, at de potentielt er i risikozonen for at bidrage til den finansielle turbulens.

Den dramatiske forværring som professoren advarer om, kan ligge allerede et par uger fremme, skriver den norske avis.

Imens slikker amerikanerne sårene efter et mindre kollaps på Wall Street torsdag, hvor en serie løjerlige hændelser førte til, at aktierne pludselig faldt lodret, for derefter at komme sig ganske kort tid efter. Amerikanske medier spekulerer sågar i, at årsagen kan være cyberterrorisme, omend der ikke er nogen beviser, der peger i den retning.

Også i USA har det været en sur uge, præget af den kaotiske sitation i Grækenland. Fredag droppede det toneangivende amerikanske industri-indeks Dow Jones 1,3 procent, og selv om det kan virke af lidt, skal det ses i sammenhæng med, at der snart er høvlet ti procent af indeksets værdi siden toppen i april.