Handelsbanken ser langt højere ledighed fremover

En ledighed på over 100.000 personer og et år med konstante stigninger i antallet af arbejdsløse. Og der er ikke slut endnu.

Læs mere
Fold sammen
Det vurderer økonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken i en kommentar til de nye ledighedstal fra Danmarks Statistik.

- Der er ikke foreløbigt udsigt til en snarlig afslutning af afgangen fra arbejdsmarkedet i denne krise-afmatningsperiode, skriver Rasmus Gudum-Sessingø der mener, at "vi skal nok vænne os til igen at benytte et ekstra ciffer i ledighedsopgørelserne i mange år fremover".

Økonomen peger på, at der ikke tidligere i ledighedsstatistikkens historie siden 1980 har kunnet konstateres et helt år med uafbrudte stigninger og vurderer, at det er "en rekord der med rimelig stor sikkerhed ses udbygget over de kommende måneder".

Rasmus Gudum-Sessingø hæfter sig ved, at ledighedsstigningen fortsat accelererede i forhold til maj, men ikke længere viser tegn på at gentage de forrige

måneders uhyggelige stigninger.

Handelsbanken håber på, at dansk erhvervliv er halvvejs igennem antallet af fyringer i forbindelse med den aktuelle markante afmatningsperiode, men pointerer, at det kræver at man sætter solide forhåbninger til at arbejdsmarkedet polstres dels af den øgede fleksibilitet og dels af arbejdsmarkedet rent demografisk er udstyret med færre ledige hænder når først udviklingen vender og økonomien kommer på sporet igen.

Dagens tal ændrer dog ikke umiddelbart på bankens forventning om, at ledigheden vil fortsætte med at stige i meget lang tid endnu - dog i et langsommere tempo.

- Vi fastholder således, at ledigheden vil stige til i omegnen af 120.000 til 130.000 personer inden udgangen af i år, og at ledighedsstigningen vil fortsætte ind i 2010 og bevæge sig op imellem 150.000 til 200.000 personer, skriver Rasmus Gudum-Sessingø.(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )