Håb om skattereform gav rekord i USA

De amerikanske aktier lukkede igen i positivt territorium torsdag, hvor S&P 500-indekset fik presset sig frem til rekordniveau af stigninger i blandt andet McDonald's, mens investorerne fortsat klyngede sig til håbet om, at præsident Trump får mere held med sin skattereform, end det har været tilfældet med andre af hans signaturlovforslag.

Foto: BRYAN R. SMITH.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier lukkede igen i positivt territorium torsdag, hvor S&P 500-indekset fik presset sig frem til rekordniveau af stigninger i blandt andet McDonald's, mens investorerne fortsat klyngede sig til håbet om, at præsident Trump får mere held med sin skattereform, end det har været tilfældet med andre af hans signaturlovforslag.

Torsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på 0,1 pct. i rekorden 2510,06. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et plus på 0,2 pct. i 22.291,20, mens Nasdaq-indekset lukkede så godt som uændret i 6453,45.

Også small cap-indekset Russell 2000 kravlede op til rekordniveau, mens Chicago-børsens VIX-indeks fortsatte med at vise vigende volatilitet og dermed et stadigt faldende frygtniveau hos investorerne.

De mindre selskaber i small cap-indekset startede ellers dagen i rødt, men udviklingen vendte rundt, da de estimeres at få mest glæde af en skattereform.

- Det ser ud til, at markedet gerne vil købe på dyk, men derimod nægter at sælge på stigninger, siger handelschef Michael Antonelli fra Robert W. Baird i Milwaukee til Reuters.

ØKONOMI I FREMGANG

Fra de økonomiske nøgletal var der endnu et bevis på fremgang i form af den endelige opgørelse over BNP-væksten i andet kvartal.

Væksttakten blev justeret op til 3,1 pct. fra 3,0 pct. på kvartalsbasis, mens konsensus blandt økonomerne var en vækstrate på 3,0 pct.

Det private forbrug lød fortsat på en vækstrate på 3,3 pct., og også PCE-prisindekset voksede uændret 0,9 pct. i forhold til kvartalet før.

- Investorerne venter på, at økonomien rent faktisk accelererer, men de kommer til at vente længe, hvis de tror på, det bliver en vækststigning, der giver mening, vurderer aktiestrateg Scott Wren fra Wells Fargo Investment Institute i St. Louis til Reuters.

Fredag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med små udsving tæt på nul.

TUNGE SEKTORER MED SMÅ STIGNINGER

De store og tunge undergrupper i S&P 500-indekset lukkede med begrænsede men positive kursudsving.

Finanssektoren, sundhedssektoren og it-segmentet steg alle godt 0,1 pct., mens energiundergruppen lukkede dagen med et plus på knap 0,2 pct.

Bedst gik det råvaresektoren, der landede en gevinst på 0,7 pct., mens ejendomsselskaberne klatrede 0,6 pct. op oven på onsdagens kurslussing.

De eneste negative aktiesegmenter var industri og detailhandel, men faldene var minimale og knap til at få øje på.

Blandt enkeltaktierne var der bingo i verdens største fastfoodkæde, McDonald's. Aktien fik den største enkeltdagsgevinst i mere end to måneder med en stigning på 2,2 pct., efter at finanshuset Longbow Research opgraderede aktien til "køb".

Smartphone-producenten Blackberry præsenterede kvartalsrapport, og tallene var bedre end ventet. Den evindeligt problemramte koncern fik kraftig medvind i handlen på Wall Street, og aktien lukkede over 13 pct. højere.

Og så var der børsdebut til streamingselskabet Roku på Nasdaq-børsen. Aktien steg stejlt gennem hele premieredagen og lukkede med et plus på næsten 68 pct. i 23,50 dollar efter en tegningskurs på 14 dollar.

/ritzau/FINANS