Gyldne aktiefolk flytter markedsandele

På årets hitliste over de bedste aktiefolk i Danmark finder man Danske Bank i den absolutte top. De konkurrerende banker har været ramt af personaleflugt, og det har fået deres placeringer til at falde.

Det er højt at flyve - dybt at falde i aktieverdenen. Det kan man konstatere, når man kigger i årets interviewundersøgelse af hvilke banker, der gør det bedst med hensyn til at forudsige, hvor aktiemarkedet skal hen.

Den klare vinder i årets undersøgelse er Danske Markets Equities, der for første gang ligger helt i toppen, og som er blevet kåret som den bedste bank til aktieanalyse inden for 11 ud af 12 kategorier.

Det er det svenske analysehus Prospera, der står for undersøgelsen, som er den største og mest troværdige af sin slags. Undersøgelsen bygger på interview med 42 investorer og 50 analytikere.

Umiddelbart virker det måske ikke interessant, hvem der er bedst til at analysere aktierne, men bag tallene er der blodig økonomisk alvor for bankerne.

»Vi har haft en ganske pæn fremgang på de store kunder og ligger nu som klar nummer et på de største kunder, der udgør 83 pct. af de kommissioner, som bliver betalt til bankerne,« siger Thomas Steen Hansen, chef for aktieanalysen hos Danske Markets Equities.

Markant effekt
Dermed har undersøgelsen en ganske markant effekt på bankernes indtjening på aktiehandel, og der tabes millioner af kroner, når en bank mister fodfæstet på aktiehandlen. Ligesom der flyttes millioner af kroner i indtjening fra en bank til en anden, når en kendt og respekteret analytiker skifter job.

Det har eksempelvis analytikeren Henrik Lund været skyld i for Danske Markets. Den toprespekterede A.P. Møller – Mærsk analytiker skiftede tidligere på året til Carnegie, hvor han nu er chef for aktieanalysen. Det tilsyneladende uskyldige jobskift har betydet, at Danske Markets er faldet helt tilbage i investorernes vurderinger af bankens evner på shippingområdet.

»Det er klart, at man ser effekten. Når man mister en god mand som Henrik Lund, så får man slag. Derfor skal man hele tiden sørge for at holde sammen på sit team og have nogle nyansatte, der kan tage over,« siger Thomas Steen Hansen.

Hos Carnegie sidder Henrik Lund nu og er ganske tilfreds med både sit nye job og med Carnegies placering i undersøgelsen. Carnegie har i år mistet fem ud af 10 analytikere og tre ud af tre salgsfolk. Carnegie vurderes fortsat som en klar nummer to af de store investorer, men sidste år delte investeringsbanken førstepladsen med Danske Markets.

»Jeg er konkurrencemenneske, så alt andet end nummer et er ikke godt. Men i år har vi mistet fem ud af 10 analytikere og tre ud af tre salgsfolk, så på den baggrund er jeg godt tilfreds med en andenplads,« siger Henrik Lund, der er chef for aktieanalysen hos Carnegie.

Topfolk og unge løver
Carnegie har siden banken mistede en del folk blot ansat Henrik Lund og Claus Almer fra ABG på analysesiden og Andreas Bernhoft på salgsdesken.

»Vi er utroligt kræsne med, hvem vi ansætter, for vi skal have topfolk eller unge løver, der har potentiale,« siger Henrik Lund.

En anden bank, der blev vingeskudt sidste år af en voldsom medarbejderflugt er den svenskejede bank, Handelsbanken.

Aktiechefen Klaus Madsen er derfor tilfreds med, at Handelsbanken bliver vurderet som tredjebedste bank på analysesiden af de største investorer.

»Efter et hårdt dræn med hensyn til mandskab i 2006 er vi meget tilfredse med at se frugterne af vores arbejde, men vores topprioritet er at forbedre vores position i de kommende år,« siger Klaus Madsen.

Det er blandt andet den islandsk ejede bank FIH, der har været for at ansætte folk til deres aktieanalyseafdeling.

Dermed er det både de andres uheld og Danske Banks evner til at holde på topfolkene, der har givet dem førerpositionen på danske aktier.

Mangel på gode folk
I den samme periode har Danske Bank praktisk taget kun mistet Henrik Lund til andre banker. Og på trods af, at banken i 2005 mistede Michael West Hybholt, Danmarks på det tidspunkt bedste analytiker på de mindre selskaber, har banken fortsat en pæn position i analysen af de små aktier.

»I branchen har der været kronisk mangel på gode folk i et godt stykke tid, og derfor det dem, der har formået at holde sammen på deres aktieteam, som får succes,« siger Thomas Steen Hansen.

Danske Markets Equities kan praktisk taget ikke komme længere op på piedestalen. Og Thomas Steen Hansen ser da også en hårdere konkurrencesituation næste år.

Det skyldes, at FIH nu er begyndt at blande sig på listerne, og Carnegie vil formentlig være ude over alle de problemer, der har ramt banken i år. Endelig er Nordea også i gang med at investere i en masse nye folk.

»Det vil kræve endnu mere af os at holde niveauet til næste år,« forudser Thomas Steen Hansen.